Λιγότερο γυναίκα

PDF
smaller text tool iconmedium text tool iconlarger text tool icon

Η Bhoke ήταν 18 ετών
  όταν υπέστη κλειτοριδεκτομή.

«Πρώτα όρισαν την ημερομηνία, όπου τουλάχιστον σε εκατό κορίτσια θα έκαναν κλειτοριδεκτομή εκείνη τη μέρα. Την προηγούμενη νύχτα σε προετοιμάζουν και έτσι είναι αδύνατο να κοιμηθείς. Μουσική και φαγητό συνοδεύουν τους εορτασμούς που λαμβάνουν μέρος γι’ αυτή την τελετή. Για το κορίτσι που θα υποστεί κλειτοριδεκτομή, είναι απαγορευτικό το ποτό και το φαγητό, γιατί μπορεί να προκαλέσει ούρηση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.»

«Πηγαίνοντας προς το ειδικό μέρος όπου θα γίνει η τελετή, όλοι τραγουδούν, προσπαθώντας να σε κάνουν χαρούμενη. Εκεί βρίσκεται όλη η κοινότητα του χωριού. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Το μοναδικό πράγμα που έχεις να κάνεις, είναι να περιμένεις να έρθει σειρά σου..»

«Όταν ήρθε η σειρά μου, ένιωσα υπερβολικό πόνο, αλλά δεν έπρεπε να κλάψω. Το κλάμα απαγορεύεται και αν δεν καταφέρεις να κρατήσεις τα δάκρυά σου, θα σε ξυλοφορτώσουν και θα σε αφήσουν εκεί. Αιμορραγούσα πολύ και έπεσα κάτω. Αλλά δεν έκλαψα..»

«Μετά την αφαίρεση της κλειτορίδας, θεωρείσαι πραγματική γυναίκα και έτοιμη για γάμο, ενώ ο χρόνος που χρειάζεται για να περάσει ο πόνος, είναι 3 με 6 εβδομάδες.
Στην πραγματικότητα, είχα την αίσθηση ότι ήμουν λιγότερο γυναίκα μετά την αφαίρεση, γιατί η θηλυκή μου φύση είχε πλέον αλλοιωθεί.»

«Κατά τη διάρκεια της αφαίρεσης, αν κάποιο κορίτσι χάσει τη ζωή του –κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά- δεν θα θαφτεί, αλλά θα πετάξουν το άψυχο κορμί της έξω, μετατρέποντάς το σε τροφή για τις ύαινες. Ο θάνατος από την κλειτοριδεκτομή, θεωρείται ένα είδος κατάρας και έτσι πετάνε όλα τα υπάρχοντα του κοριτσιού, για να την αποφύγουν..»

Comments  

0 #1 2010-08-26 10:26
I am looking for an old book named ( 5 ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ) I have checked in the net for various links regarding book stores but had no luck, is it possible for your site to guide me to the correct links

Thank you
Marina Varvaris

Add comment

Security code
Refresh