Μύθος: Η Βασίλισσα της Αιθιοπίας

PDF
smaller text tool iconmedium text tool iconlarger text tool icon

η ιστορία της «κατσικοπόδαρης»
   βασίλισσας και του βασιλιά Σολομώντα

Στις ημέρες του βασιλιά Σολομώντα, τρεις χιλιάδες χρόνια πριν, διοικούσε στην Αιθιοπία με μεγάλη σοφία μια δυναστεία βασιλισσών.
Μια από τις βασίλισσες η Malika Habashiya ή η βασίλισσα της Αβυσινίας των παλιών μύθων, είχε ένα όνειρο ότι κρατούσε ένα παιδί στην αγκαλιά της. Όταν ξύπνησε ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος και μόλις πέρασε ο καιρός έφερε στην ζωή ένα κοριτσάκι. Όμως το κοριτσάκι είχε ένα πόδι κατσίκας. Όταν η βασίλισσα πέθανε, η «κατσικοπόδαρη» πριγκίπισσα την διαδέχτηκε μιας και δεν είχε άλλα παιδιά.
Μια ημέρα η βασίλισσα άκουσε για τον βασιλιά Σολομώντα και την μεγάλη του σοφία, έτσι του έγραψε ένα γράμμα ανακοινώνοντας του την άφιξη της στο παλάτι του. Ήλπιζε ότι με τη μεγάλη του σοφία θα μπορούσε να θεραπεύσει το πόδι της! Ο βασιλιάς ήξερε τι θα του ζητούσε η νέα βασίλισσα έτσι διέταξε να σκάψουν έξω από το παλάτι μια γούρνα έτσι ώστε όλοι οι επισκέπτες πριν μπουν στο παλάτι να ξεπλένουν τα πόδια τους.
Όταν η βασίλισσα της Αβησσυνίας κατάφτασε για να ξεπλύνει τα πόδια της έπρεπε να ανασηκώσει το φόρεμα της πριν βουτήξει μέσα στην γούρνα, έτσι ο βασιλιάς μπόρεσε να δει τα πόδια της το ένα φυσιολογικό και το άλλο κατσίκας. Μέσα στην γούρνα ήταν ένα κομμάτι από ξύλο (ironwood) το οποίο είχε τοποθετηθεί εκεί με διαταγή του βασιλιά. Όταν το ακούμπησε με το πόδι της η βασίλισσα θεραπεύτηκε και μόλις βγήκε από το νερό παρατήρησε ότι είχε δυο ανθρώπινα πόδια. Τώρα πια ήταν μια γοητευτική γυναικά και ο Σολομώντας την ερωτεύτηκε.
Όμως εκείνη ήθελε να γυρίσει στο σπίτι της για να δείξει σε όλους ότι κατάφερε τον σκοπό της αλλά ο βασιλιάς προσπάθησε να την πείσει να μείνει εκεί , ζητώντας τη σε γάμο. Εκείνη αρνήθηκε.
Βέβαια ο βασιλιάς ήξερε την απάντηση της και για αυτό διέταξε τους υπηρέτες του να φτιάξουν ένα πολύ πικάντικο φαγητό. Σε μια ώρα είχαν σερβίρει το φαγητό. Το βράδυ η βασίλισσα διψούσε πολύ αλλά στο παλάτι δεν υπήρχε πουθενά νερό, η γούρνα είχε ξεραθεί και οι υπηρέτες της είπαν πως μόνο ο βασιλιάς είχε νερό οπότε έπρεπε να πάει στο δωμάτιο του και τον παρακαλέσει να της δώσει.
Υπάρχει μια εκδοχή του μύθου που λέει ότι η βασίλισσα συμφώνησε να παντρευτεί τον Σολομώντα μονό αν πάρει κάτι ζωτικής σημασίας απ’ αυτόν. Η βασίλισσα πήγε στο δωμάτιο του με σκοπό να κλέψει νερό δίχως να τον ξυπνήσει. Όμως ο Σολομώντας ήταν ξύπνιος όπως κάθε άντρας που είναι ερωτευμένος. Καθώς η βασίλισσα έπινε νερό από την κανάτα ένοιωσε ένα χέρι μέσα στο σκοτάδι να κρατάει το δικό της και άκουσε την φωνή του βασιλιά να λέει « Δεν είναι το νερό ζωτικής σημασίας, βασίλισσα μου;» Τότε συμφώνησε να τον παντρευτεί, αλλά την επόμενη ημέρα επέμενε να πάει στο σπίτι της. Έτσι ο βασιλιάς της έδωσε ένα δαχτυλίδι και της είπε «Όταν κάνεις γιο και μεγαλώσει στείλε τον σε εμένα και θα του δώσω το μισό μου βασίλειο». Η βασίλισσα της Αιθιοπίας πήρε το δαχτυλίδι και πήρε τον δρόμο του γυρισμού με πλοίο μέσω της Ερυθράς θάλασσας. Σε εύθετο χρόνο έφερε στον κόσμο τον γιο της τον οποίο ονόμασε Δαβίδ από το όνομα του πατέρα του πατέρα του. Όταν ο Δαβίδ ενηλικιώθηκε , η μητέρα του τον έστειλε με πληθώρα δώρων στον πατέρα του. Μόλις μπήκε στο παλάτι ο Δαβίδ παρατήρησε μία κενή θέση δίπλα από τον βασιλιά και αμέσως έκατσε εκεί. Ο Σολομώντας τον ρώτησε «Για ποιον λόγο έχεις έρθει εδώ όμορφε νεαρέ;» και ο γιος του απαντάει « Είμαι ο Δαβίδ της Αιθιοπίας και ήρθα να σου ζητήσω το μισό σου βασίλειο, ορίστε και το δαχτυλίδι που είχες δώσει στην μητέρα μου». Μόλις είδε ο βασιλιάς το δαχτυλίδι και το αναγνώρισε είπε στον γιό του « Θα σου δώσω την Αφρική, η οποία είναι το μισό μου βασίλειο!». (Πηγή www.a-gallery.de)

Add comment

Security code
Refresh