Δυο άντρες σε ταξίδι

PDF
smaller text tool iconmedium text tool iconlarger text tool icon

αφρικανικός θρύλος

Κάποτε ήταν δυο άντρες οι οποιοι ήταν πολύ κοντινοί φίλοι. Μια ημέρα αποφάσισαν να πάνε μαζί ένα μακρύ ταξίδι. Μάζεψαν αρκετό φαγητό για να πάρουν μαζί τους και ετοίμασαν όλες τις προμήθειες τους και τις φόρτωσαν στις καμήλες τους.

Την επόμενη κι όλας μέρα έφυγαν. Δεν είχαν ξεκινήσει ώρα το ταξίδι τους και ο ένας άντρας άρχισε να είναι πολύ ενοχλητικός. Αντι να τρώει από το δικό του φαγητό επέμενε να τρώει του φίλου του, ακόμα να πέινει και το νερό του και δεν ακουμπούσε ούτε κατα διάνοια τις δικές του προμήθειες.

Υστέρα από πολύ δρόμο τα φαγητά του γεναιόδωρου φίλου είχαν τελειώσει και φυσικά τα φαγητά του γλοιώδη άντρα ήταν ακόμα στα πακέτα τους κι έτσι ο καλός φίλος λέει στον άλλο: « Φίλε μου, τελειώσαμε όλο το φαγητό μου, οπότε τώρα θα φάμε όλο το δικό σου.» Αλλά ο κακός απάντησε: « Όχι δεν θα σου δώσω καθόλου από το δικό μου φαγητό. Αν θες να φας από το δικό μου θα το αγοράζεις».

Έτσι κάθε ημέρα ο καλός άνδρας έπρεπε να πλήρώνει το φαγητό του αλλά καποια στιγμή δεν έιχε άλλα χρήματα και αναγκάστηκε να πουλήσει την καμήλα του. Μετά από αρκετό καιρό δεν είχε τίποτα άλλο να πουλήσει και ήταν γυμνός! Λέει στον απαίσιο φίλο του: « Δεν μου έχει απομείνει τίποτα πια! Θα μου δώσεις φαγητό σε παρακαλώ;» Ο σκληρός άντρας του απαντάει: « Θα βγάλεις τα μάτια σου και θα μου τα δώσεις μόνο τότε θα σου δώσω φαγητό». Κι έτσι πούλησε τα μάτια του για να πάρει φαγητό, μόλις έφαγε είπε στον άλλο άντρα: « Δεν μπορώ να προχωρήσω στο ταξίδι μας, διότι δεν έχω πλέον μάτια και δεν μπορώ να βλέπω τον δρόμο».

Έτσι έκατσε κάτω από ένα μεγάλο δέντρο και ο φίλος του τον παράτησε εκεί. Το βράδυ πέρασε από το δέντρο ένα πουλί και του είπε: « Ενας αμαθής άνθρωπος θα βρεθεί σε μεγάλο μπελά».Και ο τυφλός άνδρας ρώτησε: « τι σημαίνει αυτή η παροιμία;» Το πουλί απαντησε: «αφορά εσένα, διότι αν ήξερες, θα μπορούσες να βγάλεις λίγα φύλλα από αυτό το δέντρο να τρίψεις τα μάτια σου με αυτά και να μπορέσεις να ξαναδείς.» Ετσι ο άνδρας έκοψε φύλλα από το δέντρο και τα έτριψε στα μάτια του. Με μεγάλη χαρά διαπύστωσε πως αμέσως μπορούσε να δει όπως και παλιά! Ετσι σηκώθηκε πάνω και πήρε αρκετά φύλλα μαζί του και ξεκίνησε το μακρύ του ταξίδι  μαζί με την μεγάλη και γεναιόδωρη ψυχή του, με σκοπό να γιατρέψει κι άλλους τυφλούς ανθρώπους.

Comments  

+3 #1 2010-09-29 10:37
Πολύ διδακτικός αλλά δυστυχώς και τρομακτικά διαχρονικός και ρεαλιστικός ο παραπάνω αφρικανικός θρύλος!

Add comment

Security code
Refresh