μίλησαν αποκλειστικά στο Asante μετά την εκπληκτική τους εμφάνιση
Το μεγαλύτερο όνομα του δεύτερου Kosmos Festival, οι Κονγκολέζοι Staff Benda Bilili (το όνομά τους σημαίνει στα Λινγκάλα «δες πέρα από την εμφάνιση» ή πιο ελεύθερα «ανέδειξε το ό,τι είναι κρυμμένο») ανέβηκαν στην σκηνή καθηλωμένοι οι πιο πολλοί πάνω στα αναπηρικά τους καροτσάκια, μπροστά σε λιγοστό κόσμο κάτι όμως που κράτησε για ελάχιστα δευτερόλεπτα μιας και κέρδισαν το κοινό αμέσως. Στην μια περίπου ώρα που εμφανίστηκαν έπαιξαν τα πιο πολλά τραγούδια του καταπληκτικού δίσκου τους “Tres Tres Fort”. Ξεκίνησαν με το τραγούδι “Moziki” με τον Coco Ngambali να τραγουδά δυνατά και τον δεκαοκτάχρονο (πια) Roger Landu να κάνει μια εισαγωγή στο παίξιμο του satonge, του αυτοσχέδιου πρίμου οργάνου που αποτελείται από μια χορδή ηλεκτρικής κιθάρας «δεμένη» ανάμεσα σε ένα κονσερβοκούτι και ένα ευλύγιστο μικρό ραβδάκι, του οποίου τον ήχο άνετα θα μπορούσε κανείς να μπερδέψει με αυτό της ηλεκτρικής κιθάρας που σολάρει. Στην συνέχεια, κι ενώ ο κόσμος άρχισε να «ζεσταίνεται» και να πλησιάζει την σκηνή έπαιξαν το “Moto Moindo” και το συγκινητικό “Poliomyelite” την ιστορία της ζωής των πιο πολλών μελών της μπάντας, με τον Ricky Likabu να τραγουδά με κάτι από τον άλλο μεγάλο του Κονγκό, τον François Luambo Makiadi κατά κόσμον Franco. Σειρά είχε η μεγαλύτερη επιτυχία τους το “Je t’aime” κατά το οποίο ο κόσμος άρχισε να χορεύει και να επευφημεί και το “Avramandole” με τον Kabamba Kabose Kasungo να χορεύει σε στυλ James Brown παρότι στηρίζονταν στις πατερίτσες του! Το “Marguerite” που ακολούθησε (κατά την προσωπική μου άποψη το καλύτερό τους τραγούδι) ήταν πραγματικά το highlight της εμφάνισής τους με κάτι για άλη μια φορά από Tpok Jazz. Η αστείρευτη ενέργειά τους συνεχίστηκε με τα τραγούδια “Kuluna”, “Mwana” και “Mama Africa” για να κλείσουν με αυτοσχεδιαστική διάθεση πάνω στο ομώνυμο τραγούδι τους “Staff Benda Bilili”! Ο manager τους Michel Winter εμφανίστηκε στην σκηνή κι ευχαρίστησε τον κόσμο. Τον συνάντησα backstage λίγη ώρα μετά μαζί με τον συνεργάτη του Asante τον μουσικό Jerome και τον ρώτησα για την πιθανότητα κάποιας μικρής συνέντευξης. Μου απάντησε πολύ ευγενικά πως δεν αρέσει στην μπάντα να δίνει συνεντεύξεις μετά τα live. «Δεν έχεις όμως να χάσεις αν τους ρωτήσεις εσύ ο ίδιος»!. Αδράτοντας λοιπόν την ευκαιρία μέσω των γαλλικών του Jerome ρώτησα τον άτυπα «αρχηγό» της μπάντας, τον Ricky Likabu ο οποίος μου είπε «Εννοείται! Γιατί όχι; Μήπως υπάρχουν πολλά περιοδικά για την Αφρική»; και μου υπέδειξε τον περκασιονίστα Randy Buda:
Πως νοιώθετε που είστε στην Ελλάδα;
Πανευτυχείς! Είναι η πρώτη μας φορά στη χώρα σας και είναι πολύ ωραία εμπειρία για εμάς. Η συναυλία ήταν τέλεια και το κοινό ήταν υπέροχο! Ήρθαμε για να δείξουμε την δουλεία μας και νομίζω πως πήγε καλά.
Τι θα πρέπει να περιμένουμε από τους Staff Benda Bilili στο μέλλον;
Οτιδήποτε είναι στον προγραμματισμό οποιασδήποτε μπάντας: καινούρια τραγούδια, καινούριος δίσκος και πολλές εμφανίσεις σε πολλές χώρες του κόσμου. Υπάρχει και το ντοκιμαντέρ που φτιάχτηκε για εμάς, το οποίο θα κυκλοφορήσει σύντομα, το οποίο δεν έχει καμία σκηνοθεσία. Είναι απλά η αλήθεια καταγεγραμμένη μέσα από την κάμερα.
Πώς βλέπετε την κατάσταση στο Κονγκό;
Σίγουρα είναι πιο σταθερή από το παρελθόν. Νομίζω πως το μέλλον είναι ευοίωνο, όχι μόνο για το Κονγκό αλλά και για τις πιο πολλές χώρες της Αφρικής. Θα βοηθήσει σίγουρα και η προβολή της ηπείρου λόγω της διεξαγωγής του Μουντιάλ.
Ποιος θα θέλατε να κερδίσει το Μουντιάλ;
(γέλια) Απ’ την στιγμή που η δικιά μας χώρα δεν συμμετέχει θα έλεγα πως θα ήταν καλό να το κερδίσει κάποια Αφρικανική χώρα. Υποστηρίζω λοιπόν όλες τις Αφρικανικές χώρες, αν και θα ήθελα πιο πολύ να τερματίσει πρώτη η διοργανώτρια, η Νότιος Αφρική! Τι άλλο να πω αφού η ομάδα μας δεν πάει καλά κι αποκλείστηκε νωρίς! (γέλια) Κάποια στιγμή βέβαια θα στρώσει αυτό το θέμα και θα είμαστε κι εμείς περήφανοι για την ομάδα μας. Ελπίζω να μην περάσουν πολλά χρόνια μέχρι τότε! (γέλια)
Ποιο μήνυμα θα ήθελαν να στείλουν οι Staff Benda Bilili στους αναγνώστες του Asante;
Ενότητα! Πάνω απ’ όλα ενότητα, να είμαστε όλοι μαζί και να μην διχαστούμε ποτέ και σε καμία περίπτωση. Θα σας πω και το προσωπικό μου μότο: «Ενωμένοι μπορούμε να πάμε αυτό τον κόσμο πιο ψηλά και πιο μπροστά»!
Σας ευχαριστούμε πολύ!
Να είστε καλά, εμείς σας ευχαριστούμε!
Έπειτα από αυτήν την συνομιλία μας χαιρετηθήκαμε με τα όλα τα μέλη του συγκροτήματος. Ο Ricky Likabu μας ζήτησε να επικοινωνήσουμε όποτε θέλουμε μαζί τους για να ξαναμιλήσουμε. Τους ευχαριστήσαμε και απομακρυνθήκαμε από το χώρο των backstage.
Ευχαριστούμε τους διοργανωτές και ειδικά τον κύριο Γιώργο Μουχταρίδη του Kosmos FM 93.6 για την υποστήριξή του, αλλά ακόμη πιο πολύ για την τεράστια ευκαιρία που μας έδωσε στο να δούμε από κοντά και να γνωρίσουμε τόσο μεγάλους μουσικούς και πάνω απ' όλα ανθρώπους όπως είναι οι Staff Benda Bilili!

Twitter
Myspace
Digg
Yahoo
Googlize this
Facebook
Wikio
Comments
RSS feed for comments to this post.