η Sarah Blasko μιλάει στο Asante, σε μία αποκλειστική συνέντευξη.
Η Sarah Blasko, καταξιωμένη τραγουδοποιός και τραγουδίστρια, αντιπροσωπεύει την εναλλακτική σκηνή της Αυστραλίας με την αιθέρια και μελωδική φωνή της. Στα μέσα της δεκαετίας του ‘90 διετέλεσε μέλος του συγκροτήματος Acquiesce, ενώ το 2002, σε σόλο πλέον καριέρα, θα κυκλοφορήσει το πρώτο της EP με τίτλο "Presulive".
To 2004 είναι η χρονιά ορόσημο για την Blasko, που κατορθώνει να κάνει ένα δυνατό δισκογραφικό ντεμπούτο, με το album "The Overture & the Underscore". Η επιτυχία δεν θα αργήσει να έρθει αφού το album απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και έγινε πλατινένιο, με πάνω από 70000 πωλήσεις, κερδίζοντας παράλληλα και μία υποψηφιότητα για τον καλύτερο δίσκο της χρονιάς στα Aria Awards.
Την ίδια ακριβώς πορεία θα ακολουθήσει και το δεύτερο προσωπικό της album με τίτλο "What the sea wants, the sea will have", κερδίζοντας αυτή τη φορά το βραβείο Aria για το καλύτερο pop album της χρονιάς.
Το 2009 βραβεύτηκε σαν Best Female Artist για το τελευταίο της album "As day follows night" που ηχογραφήθηκε στη Στοκχόλμη σε συνεργασία με τον Bjorn Yttling. Η Blasko επέλεξε να προσδώσει ένα χαρακτήρα πιο απλό και αυθεντικό, χωρίς ηλεκτρικές κιθάρες και keyboards, δημιουργώντας ένα υπέροχο album.
Έχεις κερδίσει δύο βραβεία “Aria” ενώ είχες και πολλές υποψηφιότητες για άλλα βραβεία στην καριέρα σου. Πιο πρόσφατα μάλιστα κέρδισες το βραβείο για την «καλύτερη γυναίκα καλλιτέχνη». Πως αισθάνεσαι για όλα αυτά;
Είναι πολύ όμορφο και κολακευτικό αλλά περισσότερο ενδιαφέρομαι για το που κατευθύνομαι παρά για το που βρισκόμουν.
Ποια θεωρείς ως την μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στο καινούργιο σου άλμπουμ και τα παλαιότερα σου; Πιστεύεις ότι το “As Day Follows Night” είναι μια μεγάλη αλλαγή για σένα ή ότι συνεχίζει τη πορεία του “What The Sea Wants, The Sea Will Have”;
Η ενορχήστρωση είναι πολύ διαφορετική: Ακουστικά όργανα και καθόλου ηλεκτρική κιθάρα ή στρώσεις από keyboards όπως στους προηγούμενους μου δίσκους. Πιστεύω επίσης ότι η προσέγγιση μου αγκαλιάζει μια μεγαλύτερη γκάμα μουσικών επιρροών όπως jazz, folk, soul, pop και θεατρικό musical.
To «All I Want” έχει ένα ισχυρό αίσθημα soundrack. Πως σου ήρθε η ιδέα για το βίντεο και το τραγούδι; Επίσης γιατί αποφάσισες να φτιάξεις το bonus cd «Cinema Blasko”;
Ο ήχος της ηχογράφησης είχε λίγο από Morricone στην αίσθηση του, οπότε το σκηνικό western έβγαζε νόημα. Επίσης ήμουν κάπως εθισμένη με τη Frida Kahlo και την ιστορία της οπότε το κοστούμι μου στο βίντεο είχε επηρεαστεί από εκείνη. Το “Cinema Blasko” ήταν μια ιδέα που είχα για ένα bonus cd η οποία αισθάνθηκα ότι θα κολάκευε τον δίσκο. Ήθελα για πολύ καιρό να ηχογραφήσω τραγούδια στο στυλ της μουσικής των θεατρικών παραστάσεων οπότε πραγματοποίησα ένα μικρό μου όνειρο.
Πως ήταν η εμπειρία σου με τον Bjorn Ytlling; Ποιος προσέγγισε ποιον;
Ήταν υπέροχα να δουλεύω μαζί του. Άλλαξε πολλές από τις ιδέες μου σχετικά με την ηχογράφηση. Εγώ τον προσέγγισα στέλνοντας του απλά ένα χειρόγραφο γράμμα και κάποια τραγούδια μου. Στη συνέχεια βγήκαμε για φαγητό και ορίστε!
Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης που θα ήθελες να δουλέψεις πάρα πολύ μαζί του;
Σίγουρα ο David Byrne. Με έχει εμπνεύσει πάρα πολύ.
Αγαπάς τόσο πολύ το πιάνο σου που θες να το παντρευτείς;
Περίπου. Αν μου ζήταγε να το παντρευτώ πάντως, θα του απαντούσα σίγουρα «ναι»!
Στις ζωντανές σου εμφανίσεις αλλά και στα βίντεο σου προτιμάς να ντύνεσαι σε στυλ vintage. Τι σου αρέσει να φοράς καθημερινά και πως θα περιέγραφες το στυλ σου;
Σχεδόν πάντα προτιμώ το στυλ vintage. Απλά λατρεύω το γεγονός ότι αυτά τα ρούχα έχουν επιβιώσει μέσα από τόσα χρόνια αλλά παρόλαυτα συνεχίζουν να δείχνουν όμορφα. Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι πολύ καλό. Είναι κρίμα να αγοράζεις καινούργια πράγματα ενώ υπάρχουν τόσα πολλά υπέροχα παλιά πράγματα να φορέσεις. Μ’ αρέσει να φορώ πράγματα που είναι άνετα και ξεχωριστά. Ρούχα που κάνουν τη ζωή πραγματικά διασκεδαστική. Είναι ωραίο να προχωράς στον δρόμο ξέροντας ότι είναι απίθανο να δεις κάποιον άλλον να φοράει τα ίδια ρούχα.
Εκτός από την μουσική και τις ταινίες ποιες είναι οι άλλες πηγές της έμπνευσης σου;
Γράφω κυρίως για ότι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι μου. Ότι βρίσκεται στην καρδιά μου, ή κάτι που θέλω να το συζητήσω για να το βγάλω από μέσα μου.
Τραγουδίστρια η τραγουδοποιός; Ποιο από τα δύο προτιμάς;
Μ’ αρέσει να είμαι και τα δύο αλλά το τραγούδι είναι η πρώτη μου αγάπη. Το γράψιμο είναι κάτι που μου έρχεται πιο δύσκολα.
Το πρώτο σου άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο Hollywood, το δεύτερο στη Νέα Ζηλανδία και το τρίτο στην Στοκχόλμη. Υπάρχει κάποιος λόγος που επιλέγεις να ηχογραφείς σε τόσο διαφορετικά γεωγραφικά και πολιτιστικά μέρη;
Μου αρέσει η ηχογράφηση ενός άλμπουμ να είναι περιπετειώδης.
Το Asante είναι ένα site το οποίο κυρίως ασχολείται με την Αφρική. Σ’ αρέσει η Αφρικάνικη μουσική; Εμπνέεσαι από αυτήν;
Ναι φυσικά, απλά δεν είμαι τόσο οικεία με την Αφρικάνικη μουσική. Μ’ αρέσει που η έμφαση δίνεται στον ρυθμό σ’ αυτά που έχω ακούσει, αλλά από την άλλη φοβάμαι ότι αυτό είναι γενικότητα.
Υπάρχει περίπτωση να σε δούμε σύντομα στην Ελλάδα;
Μακάρι! Δεν έχω έρθει ποτέ… Το ελπίζω!
www.sarahblasko.com
www.myspace.com/sarahblasko
The interview in English:
You’ve won 2 “Aria Music Awards”, and had several nominations through out your career. Your most recent award was “Best Female Artist”. How do you feel about that?
It's nice and flattering but I'm probably more interested in where i'm heading to rather than where I've been.
What do you think is the biggest difference between your last album and your previous ones? Do you think “As Day Follows Night” is a big change for you or its in the same course with “What The Sea Wants, The Sea Will Have”?
The instrumentation is very different: acoustic instruments and no electric guitar or layers of keyboards like my other records. I think the approach also embraces a wider range of musical influences from jazz, folk, soul, pop and musical theatre.
“All I Want” has a strong soundtrack feeling. How the idea for the video and the song came up to you? Why you decided to make the bonus cd “Cinema Blasko”?
The sound of the recording is a little morricone in feel so the western setting seemed to make sense. I was also a little obsessed with Frida kahlo at the time and so the costume was inspired by her. Cinema Blasko was an idea I had for a bonus disc that I felt complimented the record. I've wanted to record songs in a show tunes style for a while so I fulfilled a little dream of mine.
How was your experience with Bjorn Ytlling? Who approached who?
It was great to work with him, he challenged a lot of my ideas about recording. I approached him. Just sent him a hand written letter and some songs, met him for lunch and there you have it!
Do you have any future collaboration with other artists or there’s someone that you really want to work with?
David byrne for sure. He's inspired me in a big way.
Do you love so much your piano that you want to marry it?
Almost. If it asked me to marry it, I'd most definitely say "yes"!
On your live performances and your videos you prefer vintage clothing. What do you like to wear on daily basis and how would you describe your style?
I mostly always wear vintage clothing. I just love that they've made it through so many years and here they are still lookin good. That's cool in my opinion. It's a waste to buy new things when there's plenty of great old stuff to wear. I like to wear things that are comfortable and unique. Clothes that make life feel fun. It's kinda nice to walk down the street and know that you're not likely to see someone else in the same thing.
Except music and movies what are the sources of your inspiration?
Mainly whatever's going on in my head is what I write about. What's on my heart, something I need to discuss or get off my chest.
Singer or songwriter? Which of those do you prefer?
I like being both but singing was my first love. Writing is something that comes with more difficulty for me.
Your first album recorded in Hollywood, the second one in New Zealand and the most recent one was recorded in Stockholm. There is a reason that you decide to work in such different places geographically and culturally?
I like recording an album to be an adventure as well.
Asante is a website with articles mostly centered around Africa. Do you like African music? Are you drawing inspiration from it?
I do but I'm not that familiar with African music. I like the emphasis on rythmn that i've experienced but I'm sure that is a generalisation!
Will we be able to see you soon in Greece?
I really hope so! I've never been.. Fingers crossed.

Twitter
Myspace
Digg
Yahoo
Googlize this
Facebook
Wikio

Comments
Ωραία ομως και sarah Blasko ...δεν την ήξερα και μου άρεσε ...η φωνή της μου θυμίζει μια αγαπημένη μου τραγουδίστρια...
Sarah Blasko Discography: www.discoogle.com/wiki/Blasko%2C_Sarah_Discography
Sarah Blasko Lyrics: www.discoogle.com/wiki/Blasko%2C_Sarah_Lyrics
RSS feed for comments to this post.