η νέα γενιά της αφρικανικής μουσικής αντεπιτίθεται!
Ο Vieux Farka Touré, γιος του μεγάλου Ali Farka Touré, είναι ίσως ότι πιο φρέσκο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αφρικανική μουσική. Γεννημένος μόλις το 1981, έχει να παρουσιάσει δύο δίσκους (Vieux Farka Touré 2006 και Fondo - 2009) καθώς και πληθώρα εμφανίσεων σε όλο τον κόσμο. Παρόλο το νεαρό της ηλικίας του, με πολύ ωριμότητα απάντησε στις ερωτήσεις μας:
Πως νιώθεις που είσαι ένας από τους καλλιτέχνες που θα εμφανιστεί στην τελετή έναρξης του Μουντιάλ του 2010 στην Νότιο Αφρική; Θα πρέπει να περιμένουμε κάτι ιδιαίτερο αυτή την μέρα;
Αυτή η μέρα θα είναι μία από τις πιο συναρπαστικές της καριέρας μου. Είμαι περήφανος όχι μόνο γιατί θα βρίσκομαι ανάμεσα σε μεγάλους καλλιτέχνες, όπως η «αδερφή» μου Angelique Kidjo, η Shakira, ο φίλος μου Vusi Mahlasela, οι Black Eyed Peas, η Alicia Keys κ.α., αλλά και γιατί θα εκπροσωπώ την ομάδα του Μαλί μαζί με τους Tinariwen και τους Amadou & Mariam. Μπορεί η εθνική μας ομάδα να μην τα κατάφερε να παρευρίσκεται στα τελικά του Μουντιάλ, μα η άλλη ομάδα, η μουσική, θα είναι εκεί, κι ελπίζω να εκπροσωπήσει καλά το Μαλί.
Ποια ομάδα νομίζεις ότι έχει τις πιο πολλές πιθανότητες να κατακτήσει τον τίτλο;
Ω, μην με ρωτάτε, δεν είμαι του ποδοσφαίρου ή γενικά των αθλημάτων! Σε κάθε περίπτωση θα είμαι πολύ χαρούμενος να δω την Νότια Αφρική να παίζει. Όλοι οι Αφρικανοί είμαστε πολύ συγκινημένοι που αυτή η χώρα θα φιλοξενήσει το Μουντιάλ.
Είναι μια νίκη για την Αφρική η διοργάνωση του Μουντιάλ από την Ν. Αφρική;
ΑΠΟΛΥΤΑ! Είναι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους εκτός Αφρικής- που πολλοί από αυτούς έχουν την εικόνα μιας ηπείρου φτωχών μαύρων ανθρώπων, ερήμων, ζούγκλων και πολέμων- να γνωρίζουν την ομορφιά, την αξιοπρέπεια και τις εκπληκτικές κουλτούρες αυτής της ηπείρου, που είναι τόσες πολλές! Ένας τέτοιος «διεθνής προβολέας» στραμμένος στην ήπειρό μας, αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για όλο τον κόσμο να μάθει παραπάνω πράγματα για εμάς, να γνωρίζει τους ανθρώπους, τα έθιμα και τα έθνη της Αφρικής, σε αντίθεση με αυτά που διαβάζει στις εφημερίδες ή ακούει στα νέα.
Ποια η άποψή σου για το μέλλον τις Αφρικής; Πιστεύεις ότι έρχονται καλύτερες ημέρες;
Νομίζω πως στην Αφρική, έχουμε δυνατότερη και βαθύτερη την αντίληψη της ανθρώπινης φύσης και των δεσμών που μας συνδέουν μεταξύ μας απ’ ότι ο υπόλοιπος κόσμος. Αυτό το πράγμα είναι που θα μας σώσει και θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε. Είμαστε πλούσιοι για πολλούς λόγους και σίγουρα έχουμε στα φυσικούς πόρους, μα επίσης έχουμε αρχαίες παραδόσεις το οποίο επίσης αποτελεί έναν πλούτο. Φαντάσου: το πανεπιστήμιου του Τιμπουκτού (στο Βόρειο Μαλί, κοντά στο χωρίο μου που λέγεται Νιαφουνκέ) είχε 25.000 φοιτητές το 1100 μ.Χ! Συνήθως οι άνθρωποι που δεν μένουν στην Αφρική δεν τα γνωρίζουν αυτά…μα εμείς το γνωρίζουμε, και όλη αυτή η δύναμη θα έρθει ξανά για να μας οδηγήσει προς το μέλλον. Αυτό εύχομαι, και είναι και δική μου ευθύνη να το κάνω να συμβεί. Ο πατέρας μου, μου έμαθε ότι μιας και είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε την δυνατότητα να ταξιδεύουμε, να βλέπουμε τι διδάσκουν και τι δημιουργούν οι άλλες κουλτούρες, πρέπει να έχουμε και την ευθύνη να μοιραζόμαστε αυτή την τύχη με τους άλλους.
Το “Fondo” είναι ένας καταπληκτικός δίσκος. Τι θεωρείς πως τον κάνει τόσο ξεχωριστό;
Κοίτα, ο πρώτος μου δίσκος ήταν ο ΠΡΩΤΟΣ μου δίσκος, κι έτσι ο ήχος του μου ακούγεται πολύ βασικός. Το 2005 που έκανα εκείνο το δίσκο, δεν ήξερα τίποτα σε σχέση με ηχογραφήσεις. Από τότε όμως λόγω του ότι περιόδευσα για οκτώ μήνες μέσα σε ένα χρόνο, άκουσα όλα τα είδη της μουσικής, γνώρισα κι έπαιξα με όλων των ειδών τους μουσικούς. Πολύ φυσικά λοιπόν, όλα αυτά αντικατοπτρίζονται στο νέο μου δίσκο. Και θυμήσου, ότι παρόλο που με λένε Vieux που σημαίνει «γέρος» στα γαλλικά, είμαι μόλις 29 χρονών, κάτι που με κάνει να ακούω και να επηρεάζομαι από είδη μουσικής όπως το rock, το hip hop, η reggae, τα blues, η salsa και φυσικά η παραδοσιακή μουσική του Μαλί που αποτελεί τις ρίζες μου…Υποθέτω πως όλα αυτά μαζί δημιούργησαν το FONDO.
Ποιοι οι αγαπημένοι σου καλλιτέχνες και τι ακούς αυτή την εποχή;
Ω, είναι τόσοι πολλοί! Εννοείται ο πατέρας μου. Αγαπάω τον James Brown, και μια ζωή ακούω την μουσική του Phil Collins, του Bryan Adams και του 50Cent. Ο Alpha Blondy μάλλον είναι ο αγαπημένος μου Αφρικανός star, του οποίου η reggae είναι πολύ πλούσια. Αυτή την εποχή και αφού ολοκλήρωσα την περιοδεία μου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακούω τους Wilco, και τον τελευταίο δίσκο των Dirty Projectors που έπαιξα μαζί τους. Επίσης, αυτό το καλοκαίρι θα συμμετέχω σε ένα project με τους Νοτιοαφρικανούς BlkJks, έτσι ακούω πολύ τον τελευταίο τους δίσκο.
Ποιες συνεργασίες σου με άλλους μουσικούς ευχαριστήθηκες πιο πολύ ;
Νιώθω πραγματικά μεγάλη ανυπομονησία για την πρώτη συναυλία-αφιέρωμα στον πατέρα μου, που θα εμφανιστώ μαζί με τον Toumani Diabaté (τον μέντορά μου) στο Παρίσι, στις 18 Μαΐου. Είμαι σίγουρος πως θα είναί μία απίστευτη εμπειρία. Πάντα μου αρέσει να παίζω με τον παλίοφιλό μου, τον Vusi Mahlasela από την Νότια Αφρική, όπως επίσης και με τον Billy Branch από το Σικάγο που παίζει απίστευτη φυσαρμόνικα που πρόκειται για ένα γνήσιο αμερικάνο μπλουζίστα. Επίσης είμαι πολύ ενθουσιασμένος για την περιοδεία που θα κάνω τον Οκτώβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με ένα από τα είδωλά μου, τον Taj Mahal.
Υπάρχει μια ιστορία που θυμάσαι πιο πολύ από τον πατέρα σου;
Η πρώτη φορά που εμφανιστήκαμε μαζί στην σκηνή! Μου ζήτησε να τον συνοδεύσω σε μια solo εμφάνισή, που πραγματοποιούσε κάθε χρόνο σε μια μικρή πόλη στη Γαλλία, βοηθώντας έτσι κάποιον φίλο του. Εγώ, τότε ήταν που μάθαινα να παίζω κιθάρα. Κι ενώ νόμιζα ότι θα παίξω back-up κιθάρα, ξαφνικά ΜΕ παρουσίασε στο κοινό. Μου χαμογέλασε, και μου είπε: «Τώρα είναι η σειρά σου». Κόντεψα να πεθάνω, αλλά τελικά τα κατάφερα!
Πώς ένιωσες όταν άκουσες τον νέο δίσκο του πατέρα σου με τον Toumani Diabaté; Πιστεύεις πως το “Ali & Toumani” είναι καλύτερο από το “In The Heart Of The Moon”;
Δεν μπορώ να ξεχωρίσω ποιος δίσκος από τους δύο είναι καλύτερος μιας και είναι πολύ διαφορετικοί. Ο καινούριος δίσκος είναι πιο ακουστικός, κάτι που μου αρέσει προσωπικά…Δεν μπορώ όμως να μιλώ πολύ για τον πατέρα μου, είναι πολύ προσωπικό.
Ποια τα σχέδια σου για το μέλλον; Θα ήθελες να επισκεφτείς την Ελλάδα;
Χα! Περιοδείες, περιοδείες και περιοδείες! Έπειτα από την τελευταία περιοδεία μας στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουμε ένα κενό τον Μάιο, αν και θα εμφανιστώ solo σαν special guest μαζί με τον Pee Wee Ellis στις συναυλίες-αφιέρωμα για τον James Brown, στην Κωνσταντινούπολη, το Λονδίνο και την Ολλανδία. Επίσης όπως ανέφερα θα εμφανιστώ μαζί με τον Toumani στο Παρίσι στο αφιέρωμα για τον πατέρα μου. Έπειτα, στις 10 Ιουνίου, θα πάμε στο Γιοχάνεσμπουργκ για το World Cup Kick Off Concert και μετά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα εμφανιστούμε στα καλοκαιρινά Ευρωπαϊκά φεστιβάλ και τον Σεπτέμβριο στην Βόρεια Αμερική και την Βραζιλία. Εύχομαι να ηχογραφήσω τον νέο μου δίσκο τον Σεπτέμβρη, και τον Οκτώβρη να περιοδεύσω με τον Taj Mahal στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Νοέμβρη στη Γαλλία. Υπάρχει και ένα μεγάλο project στο Ισραήλ με τον φίλο μου, τον Idan Raichel στα τέλη Νοεμβρίου. Τέλος, στις αρχές Δεκεμβρίου, θα περιοδεύσουμε στην Μεγάλη Βρετανία και μετά διακοπές! Έως ότου να ξεκινήσουμε ξανά τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους. ΕΥΧΟΜΑΙ να καταφέρω να έρθω στην Ελλάδα σύντομα, αν και δεν υπάρχει κάποια πρόταση αυτή την στιγμή! Θα κυκλοφορήσω όμως ένα live δίσκο τον Ιούνιο, και ίσως οι αναγνώστες σας να το ακούσουν μέχρι να καταφέρω να έρθω να παίξω για όλους εσάς…
Ποιο το μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στους αναγνώστες του Asante;
Κυρίως θα ήθελα να περάσω το μήνυμα της ενότητας. Έχω ακούσει ότι τα πράγματα είναι σκληρά στη χώρα σας, κάτι όμως που ισχύσει σε κάθε χώρα που έχω επισκεφτεί. Όλοι μας θα πρέπει να στηρίζουμε και να υποστηρίζουμε τον συνάνθρωπό μας. Όσοι από εμάς έχουμε κάτι το οποίο μπορούμε να μοιραστούμε, θα πρέπει να το μοιραζόμαστε με τους ανθρώπους που δεν έχουν. Αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο πράγμα που έμαθα από τον πατέρα μου…
http://www.vieuxfarkatoure.com/
http://www.myspace.com/vieuxfarkatoure
How do you feel that you are one of the performing artists of the world cup opening ceremony? Should we expect something special that day?
This should be one of the most exciting days of my career . Not only am I proud to be there with such artists as my sister Angelique Kidjo, Shakira , my pal Vusi Mahlasela, Black Eyed Peas , Alicia Keys etc etc. but especially proud to be on the Malian team with Tinariwen and Amadou & Mariam .Maybe our Malian national soccer team didn’t make it to the World Cup . but the other team will be there , and I hope we represent our country well.
Which team do you think has the best chance at winning the title?
Oh don’t ask me, I don’t even follow soccer a lot – or other sports either ! I’ll be very happy in any case to see South Africa play – we Africans are so thrilled to see this country host the Cup.
Would you describe the world cup of South Africa as a victory of the whole African continent?
ABSOLUTELY!It’s so important for people outside Africa – many of whom only think of it as a continent of poor black people and deserts and jungles and war – to understand the beauty, the dignity, the extraordinary cultures – so many of them on one continent! An international spotlight like this on our continent is a great opportunity for people around the world to learn more about us, to see there is so much more to us, our many peoples, our many traditions, our many nations, than what you read in the papers or see on the news.
What’s your opinion about the future of Africa? Do you think that there are better days to come?
In Africa, I think maybe we have a much stronger and deeper notion of humanity and the ties that bind us to one another than in the rest of the world. That is what will save us , and help us to keep growing . We are rich in so many ways – we of course have natural resources but we also have such ancient traditions , and that is wealth too. Imagine : the university of Timbuktu (in Northern Mali near my village of Niafunke) had 25000 students in the year 1100 ad ! People outside Africa don’t often know that ...but we do, and that force will I think come back and carry us forward to the future . I hope so, and it’s my responsibility to help make that happen. My father always taught me that we are so lucky to be able to travel, to see what other cultures do ,teach, and create and so we have the responsibility of sharing that luck with others .
“Fondo” is undoubtedly a magnificent album. What does it make it so special?
Well, the first album was my FIRST album, so the sound is to my ear now pretty basic. I didn’t know anything about recording when I did that album, and that was in 2005. Since then I’ve been on the road about 8 months out of the year and I’ve heard all kinds of music and met and played with all kinds of musicians, so naturally this new album reflects that. And remember – even though my name is Vieux (“old” in French) I’m only 29, so of course I’m influenced by all the music I listen to – rock, hip hop, reggae, blues, salsa, and of course traditional Malian music are my roots ...I guess all this came together in FONDO.
Which are your favorite music artists and what are you listening at the moment?
Oh there are so many ! My father of course . I love James Brown, have listened all my life to Phil Collins and Bryan Adams, and 50Cent. Alpha Blondy is probably my favorite African star – his reggae is so rich .Right now, since I just finished a US tour, I am listening to Wilco, and played with Dirty Projectors so am listening to their latest . I have a project with BlkJks from South Africa this summer, so I am really getting into their latest album too.
Which collaborations did you enjoyed most?
I am really looking forward to my first show in tribute to my father , with Toumani Diabaté (my mentor ) in Paris May 18 . I am sure it will be an incredible moment .I love playing with my old pal Vusi Mahlasela from South Africa , and also with Billy Branch who is an amazing harmonica player from Chicago’s South Side – a genuine American bluesman. And I am really excited about the tour I’ll do I in October in the US with one of my idols , Taj Mahal.
Is there a story that you remember most from your father?
My first time onstage ! he asked me to accompany him to a solo show he did every year in a small town in France, to help out a friend of his. I was just learning to play the guitar and figured I was going to play back-up, when all of a sudden I heard him announcing ME to the audience . He smiled at me, and said, “Now it’s your turn. “. I nearly died - but I did it!
How did you felt when you heard the new album of Ali Farka Touré with Toumani Diabate? Do you think that “Ali & Toumani” is better than “In The Heart Of The Moon”?
Oh I couldn’t say which is “better” – they’re pretty different . The new cd is more acoustic, which I love personally ...I can’t speak about my father a lot, it’s very personal.
What are your plans for the future? Would you like to visit Greece?
Ha! Still touring , touring, touring . After our last US tour ended last week, we get May off although I will be doing some solo special guest slots ( with Pee Wee Ellis’ tribute to James Brown in Istanbul, London and Holland ) and as I mentioned the show with Toumani in Paris in tribute to my father . Then we go straight to Johannesburg and the World Cup Kick Off Concert June 10, then European festival touring in June – July, the North America and Brazil in early Sept. I hope to record my new album in September , then tour US with Taj Mahal in October, France in November and a big project in Israel with my friend Idan Raichel end Nov. Early Dec. we’ll tour the UK then – vacation ! At least until we start all over again in February. I DO hope to get to Greece sometime soon – guess we just haven’t had any offers ! I have a live cd coming out in June , maybe your readers can listen to that until I get to play for you all...
What message would you like to send to the readers of Asante?
I mostly like to pass on a message of unity . I have heard that times are tough in your country , but that seems to be true everywhere I go . We all just have to stand by each other, support each other and those of us who “have” anything to share should share it with those who don’t .This is the best lesson I ever learned from my father ...
![]()
http://www.vieuxfarkatoure.com/
http://www.myspace.com/vieuxfarkatoure
*Διαβάστε εδώ την κριτική του δίσκου Fondo του Vieux Farka Touré

Twitter
Myspace
Digg
Yahoo
Googlize this
Facebook
Wikio

Comments