Παγκόσμια Αποκλειστικότητα: "Το "Savane" δεν ήταν ο τελευταίος δίσκος του Ali Farka Touré!"
Μετά το τέλος της συναυλίας βρεθήκαμε στο χώρο των backstage του Σχολείου. Εκεί συναντήσαμε τον Ganda Toumkara που σχολίασε τον χορό της Βάσως και του Αλί αλλά και το ότι εγώ δεν σηκώθηκα! Ο Toumani Diabaté πέρασε από δίπλα μας και μας χαιρέτησε. Μας είπε να περιμένουμε λίγο για ν’ αλλάξει. Έτσι λοιπόν περιμέναμε, παρέα με την manager του φεστιβάλ Αναστασία Ταμουρίδου και τον τραγουδιστή Kasse Mady Diabaté. Μιλήσαμε για την συναυλία και για το Asante. Έδειξε ενθουσιασμένος με το ελληνικό κοινό αλλά και με την δική μας προσπάθεια. Εμφανώς πιο αγχωμένος ο tour-manager Johannes Bellinck, προσπαθούσε όπως μας είπε, να οργανώσει το μάζεμα των οργάνων. «Αύριο παίζουμε στην Βαρσοβία. Άλλη μια μεγάλη μέρα!» Σιγά-σιγά εμφανιστήκαν και όλα τα μέλη του συγκροτήματος. Όλοι μας χαιρέτησαν εγκάρδια και τους το ανταποδώσαμε με ευχαριστίες για την εμφάνισή τους. Εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι όλοι ξεφύλλιζαν το Asante που είχαμε δώσει στον Diabaté πρίν το live! Κάποια στιγμή, μία από τις υπεύθυνες του φεστιβάλ μας ενημέρωσε πως ο Toumani Diabaté θα μας δεχτεί στο καμαρίνι του σε πολύ λίγο, αφού τελειώσει με την προσευχή του. Έτσι κι έγινε. Περάσαμε στο καμαρίνι μαζί με τον Kasse Mady Diabaté. Εκεί κάθονταν ο μεγάλος αυτός μουσικός. Τον ρώτησα αν θα μπορούσα να ηχογραφήσω την συνέντευξη και ένευσε καταφατικά:
-Κατ’ αρχήν θέλω να ζητήσω συγνώμη αν σε ενοχλούμε μιας και σίγουρα θα θέλεις να ξεκουραστείς έπειτα απ’ αυτό το φανταστικό live…
- Όχι, όχι, καμία ενόχληση. Αυτό που κάνετε είναι καλό. Η μουσικ
ή και η ενημέρωση είναι δίδυμα αδέρφια. (δείχνοντας τον Kasse Mady) Ο πατέρας μου και ο πατέρας του έπαιζαν μαζί μουσική. Ο πατέρας μου έπαιζε kora για τον πατέρα του. Μέσα απ’ όλα αυτά τα χρόνια κατάφερε να γίνει νούμερο ένα αστέρι για την μοντέρνα μουσική αλλά και για την παραδοσιακή. Άλλωστε συνδέει αυτά τα δύο είδη, μιας και προέρχεται από οικογένεια με μουσική παράδοση. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ μαζί του, μ’ αυτό το project. Οι γονείς μας έπαιζαν μαζί και τώρα παίζουμε εμείς μαζί, κάτι που είναι και συμβολικό, και κάνουμε κάτι καλό για την αφρικανική μουσική μιας και ο κόσμος δεν ξέρει πολλά. Πολλοί άνθρωποι δεν το ξέρουν, αλλά τα blues, η jazz και όλα τα παρόμοια στυλ, προέρχονται από την Αφρική. Μπορεί να αγαπούν στην δύση όλα αυτά τα είδη μουσικής, αλλά αγνοούν την προέλευσή τους. Επίσης, δεν προωθούν την μουσική που παίζουμε, η οποία περιέχει ιστορία, γεωγραφία, θρύλους και είναι ζωντανή για εκατομμύρια ανθρώπους εδώ κι εφτακόσια χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό το ότι υπάρχει ακόμη. Και για εσάς, μου αρέσει πολύ αυτό που κάνετε και να συνεχίσετε να ασχολείστε έτσι με την μουσική και να ανακαλύπτετε είδη σαν το δικό μας και να το παρουσιάζετε στην Ελλάδα!
-Το αστείο είναι ότι απάντησες σε όλες τις ερωτήσεις μου χωρίς καν να τις ξέρεις! Όμως έχω να σε ρωτήσω κάτι για τους αναγνώστες μας. Υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο γεγονός που συνέβη κατά την συνεργασία σου με τον Ali Farka Touré;
Με κάλεσαν τηλεφωνικά να συμμετάσχω στον νέο δίσκο του Ali. Υπήρχε ένα τραγούδι ονόματι Kaira, που στ’ αραβικά σημαίνει ευτυχία. Ο Ali αναζήτησε πάρα πολλούς διαφορετικούς μουσικούς για να παίξουν σ’ αυτό, αλλά δεν έμεινε ικανοποιημένος. Έτσι όταν το έπαιξα εγώ, κι ευχ
αριστώ το θεό, άρεσε στον Ali. Είπε: «Είναι το πραγματικό! Αυτό ακριβώς χρειαζόμουνα!». Όλα αυτά έγιναν στο Bamako του Mali, κι ήταν εκεί και ο παραγωγός της World Circuit, Nick Gold, ο οποίος μας προέτρεψε να κάνουμε ένα album μαζί. Και οι δυο μας είπαμε «κανένα πρόβλημα». Στην αρχή ρώτησα τον Ali αν θα κάνουμε πρόβες μα μου απάντησε «Όχι, όχι πρόβες. Ούτε εξάσκηση. Απλά ηχογραφούμε». Στο studio είχαμε 750 κιλά υλικό για ηχογράφηση και το κάναμε σε δυο ημέρες! Αυτό ήταν το CD που κέρδισε το Grammy (“In The Heart Of The Moon”) το 2006, που ήταν και η χρονιά που πέθανε ο Ali. Βρέθηκα λοιπόν τον Φεβρουάριο στο Los Angeles να παραλάβω το βραβείο και σε λιγότερο από ένα μήνα πέθανε ο Ali. Μα πιο πρίν, και θα σας πω κάτι που δεν το γνωρίζει κανείς, πήγαμε στο Παρίσι ο Ali κι εγώ να συναντήσουμε μέσα ενημέρωσης σαν εσάς για την προώθηση του “In The Heart Of The Moon”, και του πρότεινα να ηχογραφήσουμε κι άλλα τραγούδια μαζί. Αμέσως δέχτηκε, κι έτσι πήγαμε στο Λονδίνο, στο Studio Livingstone της World Circuit, και ηχογραφήσαμε ένα νέο album. Αυτό είναι το τελευταίο album που Ali πριν τον θάνατό του! Όλοι νομίζουν πως είναι το “Savane” μα δεν ισχύει. Αυτήν την στιγμή δουλεύω σ’ αυτό και μπορώ να πω πως είναι τελειωμένο!
-Αυτό είναι τεράστιο λαβράκι για εμάς!!!
Ναι, είναι έτοιμος ο δίσκος! Δεν ξέρω πότε θα κυκλοφορήσει. Μπορεί φέτος στα τέλη της
χρονιάς- το ελπίζω- ή στην αρχή της επόμενης. Είναι έτοιμος κατά 98 %. Ηχογραφήσαμε πάρα-πολλά τραγούδια! Αυτός είναι ο καινούριος δίσκος και είναι πολύ καλύτερος από τον “In The Heart Of The Moon”, κι αυτό γιατί τότε τον φτιάξαμε σε δύο ημέρες. Ηχογραφούσαμε χωρίς να ακούμε το αποτέλεσμα. Εγώ έπιανα την kora, ο Ali την κιθάρα και παίζαμε-ηχογραφούσαμε και ξανά απ’ την αρχή. Κι όλα αυτά όχι σε πραγματικό studio αλλά στην αίθουσα συνεδριάσεων του Mande Hotel. Την δεύτερη φορά όμως πήγαμε σε κανονικό studio και είχαμε τον χρόνο και την άνεση μας. Ηχογραφούσαμε κι ακούγαμε το αποτέλεσμα και αν δεν μας άρεσε κάτι ηχογραφούσαμε και άλλη version. Αυτό είναι ένα μεγάλο νέο, αποκλειστικά για εσάς!
-Σας ευχαριστούμε πολύ!
-Χάρηκα πολύ που μίλησα μαζί σας.
Λίγο πρίν βγούμε φωτογραφίες όλοι μαζί και υπογράψει τα εξώφυλλα του Asante και τα CD, τον ρωτήσαμε για το αν γνωρίζει τίποτα από την ελληνική μουσική. Μας είπε πως δεν γνωρίζει (αν και άκουσε λίγο στο ξενοδοχείο) και χάρηκε όταν του υποσχεθήκαμε να του στείλουμε κάποια CD. Επίσης έδειξε ενδιαφέρον όταν του είπαμε πως ο ήχος της kora μοιάζει με αυτόν του σαντούρι. «Την επόμενη φορά που θα έρθω στην Ελλάδα, θα ήθελα να παίξω με κάποιον Έλληνα μουσικό» μας είπε και μας χαιρέτησε εγκάρδια!
Δεν ήταν μόνο μια μεγάλη αποκλειστικότητα του Asante η συνέντευξη με τον Toumani Diabaté. Για εμένα, την Βασιλική Τζούδα και τον Αλί Κουλιμπαλί ήταν μια εμπειρία ζωής! Εις αναμονή λοιπόν για τον δίσκο-είδηση που περιμένουμε με ανυπομονησία ν’ ακούσουμε!
Comments
RSS feed for comments to this post.