Sister Fa

PDF
smaller text tool iconmedium text tool iconlarger text tool icon

η Σενεγαλέζα hip-hoper μιλάει για τη μουσική της και για τα δικαιώματα των γυναικών

H Sister Fa γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '80, στην πρωτεύουσα της Σενεγάλης, το Ντακάρ.
H μουσική, κέντρισε το ενδιαφέρον της από μικρή ηλικία. Το 2000 άρχισε να εμπλέκεται με την τοπική σκηνή της rap και του hip-hop, ηχογραφώντας μάλιστα το πρώτο της demo.
Tην πραγματική όμως απόφαση να αφοσιωθεί σ’ αυτό που κάνει, την πήρε μετά το θάνατο της μητέρας της, όπου και παράτησε το σχολείο.
Σε αυτή τη φάση της ζωής της, κατάφερε να γίνει η πιο αναγνωρίσιμη γυναίκα  hip-hoper και κυρίως ένα ίνδαλμα για όλες τις νέες και σύγχρονες γυναίκες. Ένα πράγμα που έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτό, είναι η ενεργητική της εναντίωση στην κλειτοριδεκτομή.
Η μεγαλύτερη επιτυχία της ήρθε το 2005, όταν και κυκλοφόρησε το ντεπούτο της “Sarabah” και πήρε το βραβείο Hip-Hop ως η καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη καλλιτέχνης!
Από το 2006 ζει μόνιμα στο Βερολίνο με τον σύζυγό της και συμμετέχει ενεργά στην καλλιτεχνική ζωή της πόλης.
Τον Ιανουάριο του 2008 οργάνωσε μια περιοδεία στην Σενεγάλη με το όνομα "Education sans Mutilation", η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία  και την ανέδειξε και στο εξωτερικό.

Με χαρά δέχτηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του Asante:

Τι σε βοήθησε όλα αυτά τα χρόνια για να φτάσεις εδώ που είσαι;

Είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Ένα από τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς ήταν και το τελευταίο μου άλμπουμ "Sarabah' το οποίο είναι ένας από τους κύριους λόγους της επιτυχίας μου. Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας πιστεύω ότι είναι η εμπλοκή μου για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικά, επειδή αυτό είναι το δεύτερο πράγμα που ενδιαφέρει τον κόσμο μετά από την μουσική μου. 

Πώς και ασχολήθηκες με αυτό το είδος της μουσικής, ενώ κατάγεσαι από την πατρίδα των Orchestra Baobab, του El Hadji Faye και του Youssou N'Dour;

Eίμαι γεννημένη επαναστάτρια! Η ραπ, η μουσική της επιλογής μου, ήταν η μουσική της γενιάς μου. Τα πράγματα που ήθελα να πω, μπορούσαν να εκφραστούν με τον καλύτερο τρόπο μόνο μέσω αυτής της μουσικής. Η πιο παραδοσιακή μουσική δεν είναι συνήθως πολύ κριτική. Οπότε για να υπερασπιστώ τους ανθρώπους γύρω μου και τις ανάγκες τους, η hip hip ήταν ο καλύτερος αντιπρόσωπος.

Πως βλέπεις την hip-hop σκηνή στην Αφρική;

Οι ράπερς στην Αφρική έχουν σαν κατεύθυνση τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αυτό πιστεύω ότι συμβαίνει λόγω της  καθημερινής ζωής τους  εκεί. Οπότε οι στίχοι τους πολύ συχνά βασίζονται σε ιστορίες που έχουν βιώσει οι ίδιοι οι καλλιτέχνες. Συχνά επικεντρώνονται σε προβλήματα της ηπείρου τους, και του περίγυρού τους. Είναι σπάνιο να ακούσεις στίχους που να αναφέρονται στα πλούτη, στο σεξ κτλ. γιατί αυτού του είδους τα πράγματα δεν αποτελούν μέρος της πραγματικότητας στην Αφρική. Η hip-hop στην Αφρική είναι ένα κίνημα που αντιπροσωπεύει τους ανθρώπους.

Τελικά το hip-hop είναι επαναστατικό;

Νομίζω ότι ναι, όταν χρησιμοποιείται με την γνήσια μορφή του σαν μουσική η οποία διεκδικεί και διαμαρτύρεται. Στη Σενεγάλη αυτό το γνήσιο hip hop είναι ακόμη παρών.

Τι έχεις να πεις όμως για τους «καλλιτέχνες» του είδους, κυρίως στην Αμερική, που παρουσιάζουν την γυναίκα σαν ένα κομμάτι κρέας;

Πρώτα απ' όλα αυτό είναι αμερικανική πραγματικότητα. Είναι κρίμα όταν το hip hop χάνει την αξία του με αυτό τον τρόπο. Είναι  το αποτέλεσμα της ανάπτυξης μιας κοινωνίας. Όταν υπάρχει ανάγκη για αυτή την μουσική και τα βίντεο της, οι άνθρωποι την δημιουργούν. Αυτό είναι κάτι χρηματικό και εγωπαθές και δεν έχει καμία σχέση με την μουσική σαν τέχνη η οποία αρχικά ήθελε να διεκδικήσει κάτι. 

Έχεις εναντιωθεί ενεργά κατά της κλειτοριδεκτομής. Μίλησε μας γι’ αυτό.

Είμαι ένα από τα θύματα αυτής της πρακτικής και με στεναχωρεί το να βλέπω ότι υπάρχουν χιλιάδες νέα θύματα κάθε χρόνο. Οι συνέπειες αυτής της πρακτικής δεν είναι ακόμη γνωστές σε πολλές από τις χώρες στις οποίες συμβαίνει. Νομίζω ότι δεν έχουν καμία λογική και γι’ αυτό θέλω να ακουστώ σαν καλλιτέχνης εναντίον της κοπής των γεννητικών οργάνων ελπίζοντας να φτάσω μέχρι τους ανθρώπους που μένουν πολύ μακριά χωρίς internet και ηλεκτρισμό.

Πώς είναι η ζωή σε μια τόσο πολυπολιτισμική πόλη όπως είναι το Βερολίνο;

Νομίζω ότι είναι πολύ ευχάριστο να μένεις σε μία τέτοια πόλη γιατί έτσι δεν αισθάνομαι νοσταλγία για την πατρίδα μου. Έχω την δυνατότητα να γνωρίσω πολλούς άλλους πολιτισμούς και αυτό εμπλουτίζει την ζωή και την μουσική μου φυσικά. Οπότε, είμαι πολύ χαρούμενη που μένω εκεί.

Στο video-clip του “Μilyamba”φαίνεται να συνυπάρχει ο δυτικός πολιτισμός με τον αφρικανικό. Στην πραγματικότητα αυτό είναι εφικτό;

Εξαρτάται. Μερικές φορές αυτό είναι εφικτό και άλλοτε όχι. Είναι δύο διαφορετικοί πολιτισμοί με διαφορετική νοοτροπία και τρόπο ζωής. Αλλά υπάρχουν τόσοι πολλοί Αφρικανοί στην Ευρώπη, οπότε θα πρέπει να είναι εφικτό κατά κάποιο τρόπο αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε εδώ. Αλλά φυσικά πάντα χρειάζεται προσπάθεια για προσαρμογή. Αν ζούσαμε εδώ με ακριβώς τον ίδιο τρόπο που ζούμε στην Σενεγάλη θα υπήρχαν πολλά προβλήματα επειδή οι Ευρωπαίοι δεν θα μας αποδέχονταν.

Πώς κρίνεις το ότι ο Obama βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης; Μήπως τελικά η obamania ήταν μόδα και πέρασε;

Νομίζω ότι ήταν ένα σημάδι που έστειλαν στον Obama για να του δείξουν ότι πρέπει να κάνει περισσότερα και ότι έχει μεγάλη ευθύνη για την βελτίωση της διαβίωση των κατοίκων  σε αυτόν τον πλανήτη. Αλλά φυσικά θα πρέπει να λάβει υποστήριξη από την ίδια του τη χώρα όπως επίσης και από τις άλλες χώρες εφόσον χωρίς αυτές ούτε οι πιο ανιδιοτελείς δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν.

Ποιες οι μουσικές σου επιρροές και οι αγαπημένοι σου δίσκοι;

Στο παρελθόν άκουγα κυρίως hip hop. Τώρα, ακούω πολύ Reggae και World Music. Οπότε οι επιρροές στη μουσική μου, άλλαξαν από το hip hop στις ΗΠΑ και τη Γαλλία σε άλλα είδη. Δεν θέλω να παραθέσω κάποιο άλμπουμ γιατί είναι πολλά αυτά που μ’ αρέσουν.

Υπάρχουν κάποιοι νέοι καλλιτέχνες που αξίζουν προσοχή κατά τη γνώμη σου;

Φυσικά! Σε κάθε κατηγορία υπάρχουν αξιόλογοι καλλιτέχνες. Κάποιες φορές λόγω  της μουσικής ή της προσωπικότητάς τους ή των βλέψεών τους για ένα καλύτερο μέλλον. Αλλά όπως είπα και πριν  είναι τόσοι πολλοί που δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιους και επίσης πιστεύω ότι είναι κάτι καθαρά θέμα προσωπικής άποψης και γούστου.

Ποια τα σχέδια σου για το μέλλον;

Είμαι στην διαδικασία υλοποίησης της δεύτερης έκδοσης του project μου στη Σενεγάλη το οποίο είναι εναντίον της κλειτοριδοεκτομής  και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2010. Μετά από αυτό θα αρχίσω να δουλεύω πάνω στο δεύτερο μου άλμπουμ.

Για την ελληνική μουσική γνωρίζεις κάτι;

Δυστυχώς όχι, αλλά θα με ενδιέφερε να μου πεις κάποιους σημαντικούς καλλιτέχνες.

Σκέφτεσαι να έρθεις για κάποια συναυλία;

Θα ήταν χαρά μου αν είναι εφικτό. Υπάρχει κοινό το οποίο θα ενδιαφερόταν για την μουσική μου;

Ευχαριστούμε πολύ!

Κι εγώ σας ευχαριστώ!

Which were the main factors that played an important role for your current success?

It's the result of a long work. One of the results of this work was  my last Album "Sarabah", which is one of the main reasons of my   success. Another important factor I think is my engagement for woman  rights and human rights in general, because that’s what the people  are interested in just after my music.

How did you originally get involved with this kind of music, while you  originate from the same country as Orchestra Baobab, El Hadji Faye & Youssou N'Dour?

I am a born rebel. Rap, the music of my choice, was the music of my  generation. The things I wanted to talk about could be expressed the best way with this kind of music. The more traditional music is usually not very critical. So to defend the people and their needs around me hip hop music was the best agent.

What do you think about hip-hop music scene in Africa?

In Africa the rappers have a lot of engagement for social and political problems and I think it's because of the daily life they live in Africa everywhere. So the texts are very often based on stories the artists experienced themselves. They are very focused on the problems of the continent and their surrounding. It's rare to hear texts where they rap about their richness, sexual things etc. because these kind of things are not part of their reality in Africa. It's a movement that represents their people.

So, is hop-hop after all revolutionary?

Yes I think so, when it is used in his original sense as music which claims and which protests. In Senegal this original hip hop is still present.

What is your opinion about hip-hop and rap artists -mainly in America- who want to represent woman as a piece of meat?

First of all, that are American realities. It's a pity when hip hop music loses his value like this. It is a result of the development of a society. When there is a need for this kind of music and videos the people will produce it. This is a money and a ego thing and doesn't has anything to do with music as an art which wanted to claim something
before.

It is known that you are actively opposed against clitoridectomy. Please tell as more about that.

I am one of the victims of this practice and I am touched that there are thousands of new victims every year. The consequences of this
practice are still not very well known in many of the countries where they practice it. I think it's a failing of sensibilisation thats why I want to raise my voice as an artist against female genital cutting hoping to reach even those people who live far without internet and electricity.

How is life in such a multicultural city as Berlin?

I think it's very pleasant to live in a city like this, because like this I don't feel to much home sick. I have the possibility to get to know a lot of other cultures and that  enriches my life and my music of course. So I am very happy to live here.

At "Μilyamba's video-clip, it seems that West civilization coexists with that of Africa. Do you believe that this is something feasible in real life?

It depends. Sometimes it works sometimes not. These are two completely different civilizations with a very different way of thinking and living. But there are so many Africans in Europe it must be feasible in some way otherwise we couldn't survive here.But of course it needs always a lot of adaptation of the foreigner. If we would live exactly the same way like in Senegal we would have a lot of problems here because the Europeans wouldn't accept us.

How do you feel about Obama's winning the Nobel price? Was obamania a trend that has fade away?

I think it's a sign they send to Obama to show him that he has to do more and that he has a big responsibility for a better living on this planet. But of course he has to get support of his own country and the other countries as well, because without them even the most noble ideas can not be realized.

What are your influences in music and which are your favourite albums?

Before I listened mostly Hip Hop now I listen a lot of Reggae and World Music. So my influences also changed from Hip Hop from the States and France to music in general. I don't want to cite any albums because there are to much I like.

Are there any artists nowadays who, in your opinion, are worthy  of attention?

Of course! In every category of music you have artists who are worth the give them attention. If it's because of there music, because of their personality or their engagement for a better future. But as I said before, there are so many that I don't want to cite any and it's always a question of ones own opinion and taste.

What are your plans for the future?

I am into releasing the second edition of my project in Senegal against female genital cutting in January and February 2010. After that I will start to work on my second album.

Do you have any notions about Greek music?

Unfortunately not, but I would be pleased if you want to tell me some interesting artists.

Are you thinking of visiting Greece for a concert?

It would be a pleasure if I could get the possibility. Is there a public which would be interested in my music?

Thank you very much!
Thank you too!

Add comment

Security code
Refresh