Sophie Delila

PDF
smaller text tool iconmedium text tool iconlarger text tool icon

το ανερχόμενο αστέρι της παγκόσμιας μουσικής σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Asante

Το Σάββατο 28 Νοεμβρίου  βρεθήκαμε στο χώρο του Gazarte δύο ώρες πριν από την εμφάνιση της Sophie Delila. Ο Λεωνίδας Πετρόπουλος διοργανωτής της συναυλίας, τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία και την στήριξή του, μας οδήγησε στον manager της και αυτός με την σειρά του μας σύστησε με την Sophie Delila η οποία μας καλωσόρισε με το χαμόγελό της. Άνετη και χαρούμενη, έσπασε από μόνη της τον πάγο, κάτι που δεν συνηθίζουν να κάνουν από μόνοι τους οι καλλιτέχνες, και μας οδήγησε στο τελευταίο πάνω-πάνω τραπέζι του Gazarte «για να μπορούμε να ακουγόμαστε» μιας και ο τόπος κυριολεκτικά σείονταν από τους ήχους των οργάνων της μπάντας που έκανε το soundcheck.
Για μισή περίπου ώρα είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία με την πάντα γελαστή εικοσιεπτάχρονη τραγουδίστρια:

Θα ήθελες να κάνουμε την συνέντευξη στα ελληνικά;

Sure παρακαλώ! (γέλια)

Σε ρωτάω μιας και μου είπες πως ξέρεις να διαβάζεις ελληνικά. Πώς κι έτσι;

Ξέρω! Διδάχθηκα στο σχολείο αρχαία ελληνικά για δύο χρόνια, έμαθα τα γράμματα που μιας και είναι διαφορετικά δεν μου έμειναν και πολλά. Η καλύτερη μου φίλη ήταν Ελληνίδα, κι έτσι μερικές φορές στον ελεύθερο μας χρόνο ανάμεσα στα μαθήματα στο σχολείο στο Παρίσι, μου μάθαινε το ελληνικό αλφάβητο και το πώς να διαβάζω. Πάντα ήθελα να μαθαίνω διαφορετικές γλώσσες, με ενδιέφερε πολύ!

Ποιο είναι τελικά το μυστικό της επιτυχίας σου;

(γέλια) Δεν ξέρω! Η προσέγγιση μου στην μουσική έγκειται στο να γράφω καλά τραγούδια.

Σε αυτό το σημείο μας ζήτησε συγνώμη και σηκώθηκε να πει στους μουσικούς της να παίξουν λίγο πιο σιγά.

Έλεγα πιο πριν πως η προσέγγιση μου στην μουσική που είναι και η προσωπική μου επιτυχία, έγκειται στο να γράφω καλά τραγούδια, να δουλεύω με σπουδαίους μουσικούς και να προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν πιο δημιουργική κι επικεντρωμένη στη δημιουργία έτσι ώστε να γίνομαι όλο και καλύτερη, γεμάτη φιλοδοξίες!

Τι ήταν αυτό που σε ενέπνευσε να ασχοληθείς με το χώρο της μουσική και να γίνεις τραγουδίστρια;
Ο πατέρας μου, η γιαγιά μου, ο παππούς μου, όλοι στην οικογένειά μου ήταν μουσικοί και αυτό με επηρέασε πολύ, ακόμη κι αν το πρώτο πράγμα είπαν ήταν (με αυστηρή φωνή) «τώρα θα πρέπει να μάθεις να παίζεις πιάνο»! Παρόλο που ποτέ δεν με πίεσαν, με δίδαξαν να έχω πειθαρχεία και να δουλεύω. Η ενασχόληση με την μουσική είναι σπουδαία υπόθεση, αλλά χρειάζεται και να δουλέψεις για να γίνεις καλύτερος. Σαν τραγουδίστρια, τη μεγαλύτερη επιρροή μου αποτελεί ο Stevie Wonder: έξυπνη μουσική με έξυπνα φωνητικά από τον καλύτερο, για εμένα μουσικό και καλλιτέχνη! Επίσης μεγάλωσα ακούγοντας τις μεγάλες ντίβες όπως η  Mariah και η Whitney. Ούτως η άλλως, αν είσαι τραγουδίστρια που δεν εμπλέκεται με την punk δεν μπορείς να αποφύγεις αυτές τις καταπληκτικές φωνές! Επίσης αγαπώ τις τραγουδίστριες της jazz όπως η Billie Holiday και η Ella Fitzgerald, μιας κι έπαιξα κι εγώ πολύ jazz. Τόνοι από φωνές και διαφορετικές επιρροές…

Το γαλλικό τραγούδι;
Μου αρέσει η Édith Piaf, η οποία είναι επίσης μια μεγάλη επιρροή και η Brigitte Bardot που έχει να κάνει πιο πολύ με το θέμα της συμπεριφοράς της  (γέλια) ! Επίσης μου αρέσει πολύ ο  Serge Gainsbourg. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν μεγάλωσα ακούγοντας γαλλική μουσική, μιας και με είχε ελκύσει η αμερικάνικη και η βρετανική μουσική, και οι μόνοι Γάλλοι μουσικοί που πρόσεχα ήταν αυτοί που είχαν επηρεαστεί απ’ αυτές τις δύο σκηνές. Η Édith Piaf αποτελεί την εξαίρεση.

Όταν πρωτοάκουσα το δίσκο σου “Hooked” νόμιζα πως άκουγα μια νέα κυκλοφορία της Motown . Παραμένει η Motown μια επιρροή για την μουσική;
Πιο πολύ από ποτέ! Απ’ τη μεριά μου δεν ήταν σκόπιμο. Μου αρέσει πάντα να ενσωματώνω πράγματα στην μουσική μου, και μ’ αρέσει πολύ και το ντέφι, που υπάρχει άφθονο στους δίσκους της  Motown (γέλια)! Οι ρυθμοί αυτοί υπάρχουν ακόμη κι έχουν περάσει στην κουλτούρα μας. Η Amy Winehouse έκανε αυτό τον σπουδαίο Motown δίσκο! Εγώ προσωπικά δεν το έκανα εσκεμμένα, μα είναι προφανέστατα μεγάλο κοπλιμέντο να συγκρίνουν την μουσική μου με αυτούς τους καταπληκτικούς δίσκους, τραγούδια και καλλιτέχνες. Είναι για την ακρίβεια ένα φανταστικό κοπλιμέντο! Βέβαια απ’ την άλλη ο δίσκος μου είναι πιο μοντέρνος!

Υπάρχουν στιγμές που νιώθεις πιεσμένη από τη δημοσιότητα;

Όχι τόσο πολύ, δηλαδή όχι αυτή την στιγμή, μιας και συγκαταλέγω τον εαυτό μου στους μουσικούς και όχι στις διασημότητες. Είμαι πολύ στην μουσική! Δεν πηγαίνω σε ανοιχτά πάρτυ καλλιτεχνών, παρόλο που μου αρέσουν τα πάρτυ. Σε αυτά βέβαια που πηγαίνω δεν τα ξέρει κανείς (γέλια)! Έτσι λοιπόν δεν έχω αυτό το πρόβλημα. Μα θα πρέπει πάντα να είσαι προσεκτικός. Ακόμη και αν δεν θες να γίνεις  μια διασημότητα, θα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι είσαι εντάξει με το ότι κάνεις και να αφήνεις κατά μέρους τα άσχημα πράγματα. Επίσης, υποθέτω, ότι από την στιγμή που έχεις νεαρούς θαυμαστές ταυτόχρονα φέρεις μια ευθύνη απέναντί τους να αναδεικνύεις την σωστή σου πλευρά. Βέβαια όλοι είμαστε άνθρωποι και το οτιδήποτε μπορεί να συμβεί. Για μένα αυτό είναι πολύ μακριά, κι αυτή την στιγμή δεν με προβληματίζει.

Σαν σύγχρονη γυναίκα, ποιος πιστεύεις είναι ο ρόλος της γυναίκας στις μέρες μας;

Είναι πολύ απαιτητικά τα πράγματα στις μέρες μας. Είχα πρόσφατα μια συζήτηση με μία φίλη, πολύ επιτυχημένη συγγραφέα, που νιώθει πολύ πιεσμένη. Έχω επίσης μια φίλη δικηγόρο. Και οι δυο τους είναι πολύ δυναμικές γυναίκες μα νιώθουν μεγάλη πίεση για να βρουν έναν άντρα που να μην νιώθει φοβισμένος απ’ αυτές! Σήμερα υπάρχει ισότητα, κάτι που ζητούσαν οι γυναίκες μια ζωή, και αυτό είναι πολύ καλό! Θα πάρει όμως λίγο χρόνο ακόμη για να καταλάβει ο ένας τον άλλο και να υπάρξει δικαιοσύνη. Οι άντρες θα πρέπει να προσαρμοστούν στις γυναίκες. Επίσης είμαστε ικανές για πολλά πράγματα (γέλια)!

Πώς βλέπεις την πολιτική της Δύσης έναντι των φτωχότερων χωρών;

Ειλικρινά δεν γνωρίζω τι ακριβώς συμβαίνει. Κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν τα πράγματα καλύτερα, μα φαίνεται ότι δεν γίνεται τίποτα. Γενικά όλος ο κόσμος βρίσκεται σε μια άσχημη κατάσταση. Αν κάποτε μου δινόταν η ευκαιρία θα ήθελα πολύ να βοηθήσω. Μα σου ξαναλέω, πως δεν είναι ο τομέας μου αφού δεν γνωρίζω πολλά για την πολιτική και την οικονομία. Πιο πριν, προσπάθησα να διαβάζω την Financial Times και δεν κατάλαβα λέξη (γέλια)!

Είναι εύκολο να δουλεύεις με τον Steve Booker?
Όχι (γέλια)! Όχι, είναι καταπληκτικά! Πρόκειται για ένα μεγάλο συνθέτη, παραγωγό αλλά και αστείο άνθρωπο. Τον ξέρω λίγα χρόνια μα έχει γίνει ο μέντοράς μου μιας κι έχουμε πολλές ομοιότητες παρόλο που προερχόμαστε από δύο διαφορετικούς κόσμους. Υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο όταν δουλεύουμε μαζί, κάτι που θα συμβεί στα σίγουρα και στο μέλλον. Επίσης έχουμε πολλές και διαφορετικές επιρροές. Αυτός είναι πολύ στην country μουσική και στο rock, κι έτσι προκύπτουν και μεγάλες διαφωνίες και δύσκολες στιγμές στο studio, μα το αποτέλεσμα είναι πάντα σπουδαίο. 

Σου άρεσε η συνεργασία σου με τους Nouvelle Vague?
Ναι πάρα πολύ! Μα μου πήραν όλο τον κόσμο χθες …και ήμουν οργισμένη(γέλια)!!! Όχι, εύχομαι να μπορούσα να τους δω. Προφανώς δεν μπορούσα να παίξω χθες μαζί τους. Είναι μια σπουδαία ομάδα ανθρώπων και μου αρέσουν οι δίσκοι τους από το ντεπούτο τους κι έπειτα. Είχα γνωρίσει τον παραγωγό τους, τον  Marc Collin, και κάποια στιγμή ξεκινήσαμε να δουλεύουμε για τον τελευταίο τους δίσκο, το οποίο ήταν πολύ ωραίο. Επίσης κάναμε και κάποια live μαζί τα οποία ήταν πολύ rock’n’roll! Μπορεί οι δίσκοι τους να είναι ήρεμοι, στα live όμως είναι πιο ρυθμικοί και τρελαμένοι, κάτι που μου έδωσε καινούριες πολύ καλές εμπειρίες. Επίσης θέλω να πω ότι μιας και οι διασκευές που κάνουν οι Nouvelle Vague προέρχονται από τόσο παράξενα τραγούδια, έπρεπε γι’ αυτά που μάθαινα για τις ζωντανές μας εμφανίσεις να ανατρέχω στα αυθεντικά. Έτσι έμαθα πολλά πράγματα για το new wave που δεν γνώριζα πολλά.

Το συμβόλαιό σου με την Universal σου δίνει την δυνατότητα να εκφραστείς ελεύθερα σαν μουσικός;
Απόλυτα! Κατ’ αρχάς, ο λόγος που ήθελαν να συνεργαστούμε ήταν ότι τους άρεσε η μουσική μου και δεν προσπάθησαν να αλλάξουν τίποτα, δίνοντας μου απόλυτη ελευθερία. Τα πράγματα είναι δύσκολα στις μέρες μας και νιώθω πάρα πολύ ικανοποιημένη και τυχερή που μου συνέβη. Μπορεί αυτό και μόνο να μην σου δίνει την επιτυχία, αλλά είναι μεγάλο προνόμιο.

Τι θα πρέπει να περιμένουμε από την αποψινή σου εμφάνιση;
Όπως είδε ο κόσμος χθες, είμαι πολύ απαιτητική από το κοινό μου. Θα πρέπει να περιμένετε να τραγουδήσετε, να χορέψετε και πραγματικά να γίνει χαμός! Ειδικότερα, θα ακούσετε τραγούδια από το δίσκο “Hooked”, κάποια που δεν είναι στο δίσκο που έγραψα πρόσφατα, πολλές εκπλήξεις και μια απίστευτη μπάντα. Θα είναι πάρα πολύ καλά!

Θα παίξεις τραγούδια και από το “All Yours”?
Όχι! Όχι τραγούδια από το “All Yours” LP (γέλια)! Πάντα μου αρέσει να κοιτάω μπροστά. Παρόλο που θα ήταν ωραία να παίξουμε κάποια από αυτό το δίσκο, δεν το έχουμε προσπαθήσει ποτέ. Άλλωστε παίζω πάντα πρώτα τα καινόυρια μου τραγούδια (γέλια) !

Ποια τα σχέδια σου για το μέλλον;
Δουλεύω πάνω στον καινούριο μου δίσκο και θα συνεχίσω να περιοδεύω με την ελπίδα να έχω όλο και μεγαλύτερη επιτυχία έτσι ώστε να αποκτήσω και μεγαλύτερο κοινό. Επίσης, ελπίζω να συνεχίσω να παράγω καλή μουσική, πράγμα που είναι και το πιο σημαντικό για ένα καλλιτέχνη. Είναι φανταστική εμπειρία για μένα κι ελπίζω να συνεχίσω να το κάνω όλο και καλύτερα!

Τελικά, πως προφέρεται το επώνυμό σου;
Στα αγγλικά Ντελάιλα και στα γαλλικά Ντελιλά!

Ποιο απ’ τα δύο προτιμάς;
Όταν μιλάω αγγλικά μου πηγαίνει πιο πολύ το Ντελάιλα. Αλλά όποιο σας αρέσει. Χρησιμοποιώ και τα δύο!

Ποιο είναι το αγαπημένο σου τραγούδι της Sophie Delila;
(γέλια) Τα αγαπώ όλα! Πραγματικά εξαρτάται από τη διάθεσή μου. Νιώθω πολύ ευαίσθητη τραγουδώντας κάποια από αυτά. Σίγουρα αγαπώ το “Nature Of The Crime”, για την ακρίβεια το πρώτο που γράψαμε με τον Steve γι’ αυτό το δίσκο, που είναι δυνατό και συναισθηματικό τραγούδι, το “Can't Keep Loving You” που έχει επίσης πολύ συναίσθημα, μα δεν είμαι σίγουρη, εξαρτάται. Μου αρέσει να τραγουδώ το “Hey Mister” λόγω της παιχνιδιάρικης στάσης του με το κοινό. Αυτά που προτιμώ να ακούω αυτήν την εποχή, μάλλον είναι τα “Can't Keep Loving You”και “Blue Sky”.

Το δικό μου αγαπημένο είναι το“In The Morning”!

Ok θ το παίξουμε σήμερα!! (γέλια)

Μου είπες προχθές ότι σου άρεσε πάρα πολύ το website του Asante. Τι σου άρεσε πιο πολύ;
Μπήκα και το είδα όταν μου είπες και κατάλαβα πως έχει να κάνει με την Αφρική και την world music, χωρίς όμως να είμαι σίγουρη. Μου άρεσε η θετική του ενέργεια! Δεν ξέρω πώς να το πω, αλλά οι καλλιτέχνες που προβάλλετε είναι πολύ καλής ποιότητας κι έχετε μια καλή προσέγγιση στο site, έτσι σκέφτηκα πως θα είναι όμορφο να γίνω κι εγώ μέρος του. Επίσης ήμουν περίεργη να μάθω το τι ακριβώς πραγματεύεστε! (γέλια)

Έχεις να στείλεις κάποιο μήνυμα στους αναγνώστες του Asante;
Θα πρέπει να έχουν ειρήνη και να σκορπίζουν την αγάπη γύρω τους! Ελπίζω να δω πολλούς από αυτούς σήμερα, μιας και είδα ότι το ανεβάσατε στο site, κι ελπίζω να τους δω ξανά στο μέλλον την επόμενη φορά που θα έρθω. Επίσης ελπίζω να μοιραστούμε μια θαυμάσια βραδιά και πιθανώς στο μέλλον.

Κάπου εδώ, της εξήγησα τι πραγματεύεται το Asante και το τι ισχύει για την δεύτερη γενιά μεταναστών στην Ελλάδα με το οποίο ένιωσε μεγάλη έκπληξη.

Ευχαριστώ για την διευκρίνιση (γέλια)! Πίστευα πως είναι κάτι τέτοιο αλλά δεν ήμούν σίγουρη σε ποιο βαθμό αναμυγνείεστε στην πολιτική. Ευχαριστώ και πάλι που μου μάθατε (γέλια)!

Ευχαριστούμε πολύ!
Ευχαριστώ πολύ, θα σας δω μετά!

Μισή ώρα μετά ο manager της μας οδήγησε στο καμαρίνι για να βγάλουμε τις σχετικές φωτογραφίες. Η ίδια μας ζήτησε πιο πριν να μη βγάλουμε κάποιες χωρίς να έχει βαφτεί! Εκεί λοιπόν συναντήσαμε τα μέλη της μπάντας όπου τζάμαρε κάποιο τραγούδι. Όλοι μας καλωσόρισαν. Η Sophie Delila πόζαρε με απίστευτη άνεση κι επαγγελματικότητα και φωτογραφήθηκε μαζί μας. Επίσης υπέγραψε στο εξώφυλλο του CD μου, γράφοντας με πολύ λίγη βοήθεια το όνομά μου στα ελληνικά! Τους ευχηθήκαμε καλή επιτυχία για το αποψινό live κι αποχωρήσαμε ενθουσιασμένοι!

Ο ενθουσιασμός μας συνεχίστηκε αμείωτα, όταν στις 22:30 ανέβηκε στην σκηνή. Για δύο ώρες έπαιξε όλα τα τραγούδια του “Hooked” και πολλά άλλα, όπως άλλωστε μας είχε υποσχεθεί. Ξεκίνησε με το ομώνυμο του δίσκου κα συνέχισε με “Cant Keep Loving You” και το “Blue Sky” σε πιο rock και reggae εκδόσεις αντίστοιχα. Συνέχισε με τα “In The Morning” και “Hey Mister” που αφιέρωσε στις παρευρισκόμενες γυναίκες. Στο επόμενο τραγούδι “Another World” άφησε κατά μέρους την υπερκινητικότητά της και κάθισε πίσω από το πιάνο. Πραγματικά η μελωδική της φωνή ράγιζε καρδιές! Στη συνέχεια άφησε το πιάνο και πήρε την κιθάρα τραγουδώντας “open up your heart what do you feel”. Σειρά είχε το single του δίσκου και πιο αναγνωρίσιμο τραγούδι της, το “Nature Of The Crime” και το καινούριο “Give Me A Chance”  για να ακολουθήσει η έκπληξη και ίσως η καλύτερη στιγμή  της βραδιάς, ένα καινούριο «απογειωτικό» καινούριο τραγούδι, που δυστυχώς δεν ειπώθηκε ο τίτλος του! Το επόμενο τραγούδι ήταν το “Such A Shame” των Talk Talk από την συνεργασία της με τους Nouvelle Vague. Έπειτα από αυτό μας παρότρυνε να αγοράσουμε το CD της, λέγοντας μας «Πάρτε το CD. Έχει και το τηλέφωνό μου!». Το “This Town” και η διασκευή στο “Let The Music Bring The House” απλά ολοκλήρωσαν το καταπληκτικό live! Στα δύο encore σύστησε την μπάντα της (ντραμς, ηλεκτρική κιθάρα, ακουστική κιθάρα και πεντάχορδο μπάσο),  ξανατραγούδησε το “Nature Of The Crime” («αφού δεν έχουμε άλλα τραγούδια πιο θέλετε να ξαναπαίξουμε;»), κι a capella το “God Bless The Child”της Billie Holiday!
Εις το επανιδείν λοιπόν! Αναμένουμε την επόμενη συνάντησή μας με το ανερχόμενο αυτό αστέρι της μουσικής: την Sophie Delila.

Φωτογραφίες: Άρης Κοντογιάννης

Do you like to make the interview in Greek?
Sure παρακαλώ! (laughs)

I ask you ‘cause you told me that you know to read Greek. How’s that?

I do! In school I learned ancient Greek, so I learned the letters and as it’s not all the same I didn’t really get anything. But I did two years of it. My best friend was Greek, so when we were in class in Paris, sometimes in a free hour she would teach me the alphabet and how to read. I always wanted to learn different languages, that’s all! I was been interested in it.

Which do you believe is the secret of your success?
(laughs) Well, I don’t know. My approach in music is always to write good songs.
My own personal success is to write good songs, work with great musicians, trying to be as creative as possible and to work and be focused on creativity and trying to get better all the time and reach for the moon!

Which things inspired you to follow the world of music and become a musician?
My father, my grand-mother, my grand-father, everyone in my family was a musician, so that is very inspiring, even though at first they say “ok, you gonna learn piano”! But they never forced me, although they teach me to have discipline and to work. Music is great but you have to work a little bit if you want to get better. As a singer, Stevie Wonder is my greatest inspiration: song wise, vocal wise. For me, he was the perfect performer, the perfect artist. Also, I grew up listening to the divas singers, Mariah, Whitney. If you are a singer, unless you are in the punk thing, you have to go through these voices which were excellent at the time. Also i love the jazz singers, Billie Holiday, Ella Fitzgerald as I did a lot of jazz myself. Tones of voices and different influences…

Chansons françaises?    
I like Édith Piaf, that’s a great inspiration actually, Brigitte Bardot but that’s more the attitude thing (laughs). I also love Serge Gainsbourg. But it’s true that I didn’t grew up listening to French music, just because I was really attracted by the American and the British music and i was attended to like French artists that were themselves inspired by that music. Édith Piaf is one of the exceptions.

When I first heard “Hooked” I thought that it was a new Motown record. Is still Motown an inspiration for music?
More than ever! It was not really intentional. I’m trying to incorporate things and I love the tambourine, and there’s a lot of it in Motown Records (laughs)! But it’s just the grooves that they’re always here with us, it’s in our culture. Amy Winehouse did that great Motown record! I didn’t do that intentionally, but it’s a great compliment obviously because they are great records with groove, great songs and great performances. It’s actually a fantastic compliment! On the other hand, my record is a bit more modern!

Do you feel sometimes pressed by the publicity?
Not so much, not right now, because I consider myself as a musician rather than a public figure or a celebrity. I’m really into music! I don’t go out to open parties, although I like to party. But I go to parties that nobody knows them (laughs)! So I don’t have this problem. But you have to be careful. Even if you don’t want to be a public figure, you need to be sure that you are good with what you do, and leave behind the bad things. Also, I guess, if you have younger fans, you represent something for them It’s a responsibility to show the good side. But we all are humans anyway, and all stuff can happen. For me that’s so far, I don’t have any problem yet.

As a modern woman, tell me which do you believe is the role of woman in our days?

I think is very demanding today. I had recently a conversation with a friend, a very successful writer, who felt really pressed. I have another friend who is a lawyer. They are both powerful women but they have a lot of pressure finding a man who is not scared by them! Today everything is equal, that’s what women asked for, and that’s a great thing. It’s going to take a little bit time for people to just and understand each other. Modern men had to adjust to modern women! Also we are capable of a lot of things (laughs)!

How do you see the western policy against poor countries?
Honestly I don’t know what is really happening. Some people are trying to make things better, but it seems we are going quite wrong. But at the same time the world is pretty messed up in general! If I have the chance one day, I’d love to help. But again, it’s not my department at all, as I don’t know anything about politics and finance. I’d tried to read Financial Times earlier but I didn’t understand a word (laughs)!

Is it easy to work with Steve Booker?
No(laughs)! No, it’s great! He is a great songwriter, a great producer and a funny man. I know him few years and I feel in a way that he became my mentor, because we have similarities although we come from very different worlds. We have something special when we are working together, and we will be working together again in the future for sure. Also we have a lot of different influences. He’s got that little country thing, he is a rocker and sometimes we have class and hard times at the studio, but in the end it’s a great result.

Do you enjoy the collaboration with Nouvelle Vague?

Yes, really much! But they took all my audience last night…I was very-very pissed off(laughs)!!! No, I wish I could see them. Obviously I couldn’t perform with them yesterday. They are a great team of people and I love their records since the first one. I met their producer Marc Collin before two years, so we started to work on their latest record and it’s been great. We also made a few live shows together which were very rock’n’roll! The records are very quiet, I love them, but the lives shows are a bit more rhythmic and crazy and they brought me a lot of great experiences. Also I must say that Nouvelle Vague’s covers are obscured songs, so I had to listen to the originals for everyone that I had to learn for the show. So I discovered a lot about that new wave thing that I didn’t know much about.

Does Universal give you the free space to express yourself as a musician?

Absolutely! The reason in the first place that they wanted to work with me is because they liked my music and they didn’t try to change anything and they gave me absolute freedom. Things are difficult in our days and I was very-very pleased that it happened and I felt very lucky. It’s not the only way you can succeed today, but it’s a great privilege.   

What do we have to expect from your show tonight?
As they saw yesterday, I’m very demanding on my audience! You can expect to sing, to dance and to put a mess out of this place! Especially you will listen to a lot of songs from the “Hooked” record, a lot of songs that they are not on the record- some new songs that I recently wrote- a lot of surprises and an amazing band! It’s gonna be very-very good!

Songs from “All Yours” too?
 No! Not songs from the “All Yours” LP (laughs)! No, actually because I attend to look towards the next thing. Although it would be fun to play few of those, we never got to do it. I always playing the new songs first (laughs)!

Which are your future plans?
Hopefully I’m working on the new record and I’m gonna keep on touring and I’m hoping to have more and more success, obviously, to have bigger audiences. Also I hope to keep doing great music which that is what is really important for an artist. It’s fantastic experience and I hope to keep doing it, better and better!

Which is the pronunciation of your name?
In English its “Delaila” and in French “Delila”!

Which do you prefer?
Well, if I speak English I’m more on “Delaila” because that’s the way it goes with it. But anyway you like it. I’m using both!

So which is your favourite Sophie Delila’s song?
(laughs) I love them all! It depends on the mood, really. Sometimes I get really sensitive singing some of them. Of course  I love “Nature Of The Crime” which is actually the first tune I wrote with Steve for this album and I think it’s a strong and emotive song, “Can't Keep Loving You” which it’s got a lot of emotion too, but I don’t know it really depends. I love to sing “Hey Mister” because it’s got a lot of attitude and it’s good to play with the audience. The one that I prefer listening at the moment is probably “Can't Keep Loving You”, or “Blue Sky”.

My favourite is “In The Morning”!
Ok “In The Morning”, I’ll play it tonight!! (laughs)

You told me before two days that you liked very much our website! Why is that?

I went to see it when you told me, and I understood that is something for Africa and world music but I wasn’t sure. I just like the vibe of it! I don’t know how to say it, but the artists you have put forward are in good quality and you have a good approach on the website, so I thought it would be nice to be part of it. Also I was curious to see what exactly you are doing (laughs)!

Have you got a message for Asante readers?
They have to keep being peaceful people and spread the love around. I hope to see a lot of them tonight, hopefully, because I saw that you put it on the website, and i hope to see them again next time that I’ll come. I hope we will be sharing a wonderful evening tonight and possibly in the future. Thank you for clarifying (laughs)! I thought it would be something like that but I wasn’t sure in which level you were involved in politics. Thank you again for letting me know (laughs)!

Merci beaucoup!
Merci beaucoup, see you later!

Add comment

Security code
Refresh