"προσεύχομαι για την υγεία της οικογένειάς μου και για την ειρήνη στην γη..."
Η λατρεμένη στο Ελληνικό κοινό και σε όλο τον μουσικό κόσμο Cesaria Evora, επανέρχεται στη χώρα μας στις 11 Mαρτίου για μία συναυλία που υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη.
Θα εμφανιστεί στο Αθηνών Αρένα με τη φιλική συμμετοχή της Δήμητρας Γαλάνη και θα ερμηνεύσει τραγούδια από τη νέα της δουλειά, που θα κυκλοφορήσει τον Μάιο.
Η μεγάλη κυρία της Έθνικ μουσικής έκανε γνωστή την πατρίδα της, το Πράσινο Ακρωτήρι τραγουδώντας για τους πόνους, τις δυσκολίες και τις προσωπικές ιστορίες των καθημερινών ηρώων της χώρας της.
Ζεστή, άμεση και ποτισμένη με το μυστηριώδες άρωμα του Ατλαντικού, η φωνή της Cesaria γοήτευσε όσους την άκουσαν και της χάρισαν την παγκόσμια αναγνώριση που μεταφράζεται σε αμέτρητες συναυλίες, πέντε υποψηφιότητες grammy και πάρα πολλούς πλατινένιους και χρυσούς δίσκους.
Η μεγαλύτερή της επιτυχία, είναι το τραγούδι Sodade, μια πορτογαλική λέξη η οποία μεταφράζεται ελεύθερα ως νοσταλγία, αναζήτηση σπιτιού, επιθυμία, μελαγχολία και μετάνοια.
Αυτές θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι οι ενεικτικές λέξεις της μουσικής που δημιουργεί όλα αυτά τα χρόνια η "ξυπόλητη ντίβα"...
Το Asante την βρήκε λίγο πριν φτάσει στη χώρα μας και συνομίλησε μαζί της.
Αν είχατε την ευκαιρία να ξεκινήσετε από την αρχή την καριέρα σας θα επιλέγατε την ίδια πορεία ή θα κάνατε κάτι τελείως διαφορετικό;
Ακριβώς τα ίδια. Το σημαντικό είναι ότι ζω την ζωή έτσι όπως έρχεται. Δεν περιμένω τίποτα, όπως δεν περίμενα την αναγνώριση. Όταν δεν περιμένεις κάτι, δεν μπορεί ποτέ και να απογοητευθείς.
Ποια είναι η πιο ξεχωριστή και η πιο δυσάρεστη στιγμή στην καριέρα σας;
Οι πιο ξεχωριστές στιγμές είναι όταν γεννήθηκαν τα παιδιά μου, όταν γεννήθηκαν τα εγγόνια μου και τώρα που γεννήθηκε το δισέγγονό μου. Οι δυσάρεστες; Μάλλον την περίοδο της μεγάλης φτώχειας στην πατρίδα μου...
Στον ελεύθερο σας χρόνο έρχεστε σε επαφή με τη μουσική; Ασχολείστε με κάτι άλλο;
Είμαι χαρούμενη γιατί έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια στην πατρίδα μου, να μάθουμε σε νέα παιδιά μουσική και να τους προετοιμάσουμε για να είναι οι νέοι πρεσβευτές της μουσικής μας παράδοσης στο εξωτερικό. Τα νέα παιδιά είναι το μέλλον μας. Είναι σημαντικό να μαθαίνουν την μουσική του τόπου τους. Είναι σαν να μαθαίνουν την ιστορία. Τα μάτια τους και τα αυτιά τους είναι ορθάνοιχτα. Το αγαπάνε πολύ...
Τι αποτελεί έμπνευση για εσάς;
Το πιο σημαντικό είναι η πίστη μου στην μουσική παράδοση της χώρας μου. Δεν μπορώ να σκεφτώ ότι θα αφήσω την παράδοση της πατρίδας μου. Μεγάλωσα μ’ αυτές τις μουσικές και οφείλω να τις διαφυλάξω γιατί με ξεπερνούν. Υπήρχαν πριν από μένα και θα υπάρχουν κι αφού θα έχω φύγει.
Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές και προτιμήσεις;
Η χώρα μου μπορεί να καυχιέται για τη μουσική της παράδοση, η οποία επηρεάστηκε από τα πορτογαλικά "φάντος". Υπάρχει το είδος της μελαγχολικής μουσικής μόρνα που με αυτό εκφράζουμε την έντονη μελαγχολία, γνωστή ως "Sodade". Αυτό είναι η μουσική της πατρίδας μου που υπηρετώ με μεγάλη αγάπη και αυτήν αγαπάω πολύ...
Με ποιες βασικές αρχές πορεύεστε στην ζωή σας;
Όσο πιο αληθινά ζεις, τόσο πιο εύκολα μπορείς να εκφράσεις το συναίσθημα που έχει η μουσική και το τραγούδι. Αν δεν είσαι αληθινός δεν πείθεις...
Υπάρχουν πράγματα που έχετε θυσιάσει στον βωμό της τέχνης σας;
Όχι. Είναι σπουδαίο να αγαπάς, άλλωστε η γυναίκα έχει το προνόμιο να είναι μάνα, να γεννάει και να μεγαλώνει παιδιά. Πιστεύω ότι πολλές σύγχρονες γυναίκες δεν το αντολαμβάνονται αυτό και δεν δίνουν έμφαση στην μητρότητα. Για μένα είναι σημαντικό και αφού μεγάλωσα τα παιδιά μου μετά αφιερώθηκα στην μουσική. Δεν θυσίασα τίποτα. Τα έζησα όλα στο μέγιστο..
Τι φοβάστε πιο πολύ στην ζωή και στην τέχνη;
Προσεύχομαι για την υγεία της οικογένειάς μου και για την ειρήνη στην γη...
Το γεγονός πως έχετε γίνει παγκοσμίως γνωστή έχει συμβάλλει ώστε ο κόσμος να ενδιαφερθεί και για τη μουσική ταυτότητα της χώρας σας;
Ναι βέβαια. Και πάντα προσπαθώ να μιλήσω και για τα προβλήματα της χώρας μου. Να τα γνωρίσει ο έξω κόσμος..
Είστε υπέρ της δωρεάν διακίνησης μουσικής μέσω internet;
Δεν είναι κακό να ψάχνουν οι νέοι και να βρίσκουν ότι θέλουν στο ιντερνετ. Παλαιότερα δεν είχες την δυνατότητα να βρεις τόσες πολλές μουσικές όπως τώρα. Απλά σε όλα πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο..
Τι θα θέλατε να αλλάξετε στην χώρα σας και τι στον κόσμο γενικότερα;
Θα ήθελα να μην υπάρχει φτώχεια και να ενδιαφερόμαστε λίγο περισσότερο για το περιβάλλον.
Έρχεστε στην Ελλάδα εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία τουλάχιστον εμάς εδώ μας έχει ήδη επηρεάσει. Πόσο έχει επηρεάσει αυτή η κρίση την χώρα σας;
Η χώρα μου ήταν και είναι ακόμα μια φτωχή χώρα. Οι δυσκολίες μιας οικονομικής κρίσης νομίζω ότι επηρεάζουν όλο τον κόσμο, όπως και την μουσική.

;

Twitter
Myspace
Digg
Yahoo
Googlize this
Facebook
Wikio