ο Abdallah Ag Alhousseyini μιλάει αποκλειστικά στο Asante και μας προσκαλεί στην έρημο!
Η συνέντευξη δόθηκε στις 6/12/2008 και στις ερωτήσεις μας, απάντησε ο Abdallah Ag Alhousseyini.
Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη μουσική;
Μεγάλωσα στην έρημο με παραδοσιακή μουσική.Tο μουσικό αίσθημα ήταν παντού και περνάγαμεπ ολύ χρόνο στις νομαδικές κατασκηνώσεις παίζοντας μουσική. Τότε, όταν ταξίδεψα για πρώτη φορά στις πόλεις και μετά σε χώρες σαν την Αλγερία και τη Λιβύη, όταν ήμουν 15 ή 16 χρονών, είχα την ευκαιρία να ακούσω τη μουσική των Tinariwen,οι οποίοι ήταν ήδη γνωστοί τότε. Τους συνάντησα σε μια στρατιωτική κατασκήνωση στην Τρίπολη της Λιβύης. Ένας από τα μέλη, ο Japonais, μου έμαθε πώς να παίζω κιθάρα. Και σταδιακά έγινα μέλος της μπάντας.
Πως θα περιέγραφες τη μουσική σας στους ακροατές;
Η μουσική μας είναι “Assouf”. Η λέξη προέρχεται από τους Tamashek και σημαίνει νοσταλγία για τον τόπο σου και πνευματικός πόνος (σε αντίθεση με τον φυσικό). Συνδυάζει τη μοντέρνα κιθαριστική μουσική με τις Tamashek μελωδίες και ρυθμούς, συνδυασμός επινοημένος από τους Tinariwen. “Assouf” σημαίνει κάτι από blues. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μουσική μας είναι το blues της ερήμου.
Ποιες είναι οι μουσικές ή μη μουσικές σας επιρροές;
Ο καθένας από το γκρουπ έχει διαφορετικές επιρροές κι έτσι μόνο για τον εαυτό μου μπορώ να μιλήσω. Αγαπώ την ακουστική μουσική, ειδι- κά country και western, folk n’ blues. Πρόσφατα άκουγα πολύ Johnny Cash και Bob Dylan. Αλλά η πιο σημαντική μουσική επιρροή ήταν των Touareg. Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιρροή, και νομίζω πως το ίδιο πιστεύουν και τα άλλα μέλη. Η μουσική τους είναι στην καρδιά μας και στο αίμα μας.
Πως νιώσατε, παίζοντας δίπλα σε διάσημους θρύλους όπως ο Carlos Santana και ο Robert Plant, οι οποίοι είναι και μεγάλοι fan της μουσικής σας; Ακούγατε τη μουσική τους πιο πριν;Εγώ προσωπικά δεν έπαιξα με τον Santana. Έπαιξε ο Ibrahim, ο Eyadou και ο Said. Αλλά έπαιξα με τον Robert Plant και ήταν υπέροχα. Κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να έρθει να μας συναντήσει εκεί στην έρημο. Και το εκτιμήσαμε πολύ αυτό. Για να είμαι ειλικρινής δεν ακούγαμε πολύ τη μουσική του Robert Plant και των Led Zeppelin πιο πριν, αν και αργότερα γίναμε με- γάλοι fan της μουσικής τους. Αλλά συνηθίζαμε να ακούμε πολύ τον Santana όταν είμασταν νέοι στην Αλγερία και στη Λιβύη. Υπήρξε μεγάλος ήρωας για μας. Ήταν πολύ ευγενικός με τα καλά του λόγια... λέγοντας ότι οι ρίζες των blues είναι στην έρημο. Αλλά ίσως δεν γνωρίζει ότι οι ρίζες του σύγχρονου κιθαριστικού ήχου προέρχονται και από τη μουσική του, και από τη μουσική μου- σικών σαν τον Jimi Hendrix και τους Dire Straits. Έτσι είναι σαν ένας κύκλος επιρροών.
Πιστεύεις πως ανταποκρίθηκε θετικά το Ελληνικό κοινό στον ιδιαίτερο ήχο σας στοSani Resort concert στη Χαλκιδική τον Ιούλιο που μας πέρασε;
Δεν ξέρω. Δύσκολο να απαντήσω. Για μας ήταν πολύ διασκεδαστικό να έρθουμε στην Ελλάδα και η ατμόσφαιρα ήταν υπέροχη, πολύ ηλιόλουστη. Ήταν σαν να είμαστε διακοπές. Αλλά δεν μπορώ να γνωρίζω τι εντυπώσεις δώσαμε στο Ελληνικό κοινό. Νομίζω τους αρέσαμε.
Εκτός από τη μουσική σας, είστε γνωστοί για την ταπεινότητα και το επαναστατικό πνεύμα και τον ανθρωπισμό σας. Πολλοί σας συγκρίνουν με τον Manu Chao αλλά με πιο ώριμη και άμεση έκφραση στη μουσική και στον στίχο. Σε όλα αυτά τα 26 χρόνια από τη δημιουργία του γκρουπ, νιώσατε να γίνονται κάποιες καλές ή κακές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας;
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Τον Manu Chao τον εκτιμούμε πολύ... περάσαμε πολλές στιγμές μαζί του το 2004 στο φεστιβάλ της Ερήμου και ήταν σπουδαία. Είμαστε όλοι μουσικοί και προσπαθούμε να φτιάξουμε όσο μπορούμε καλύτερη μουσική και να ζήσουμε όσο μπορούμε πιο όμορφα. Ο τρόπος ζωής μας δεν άλλαξε και πολύ για να είμαι ειλικρινής. Περνάμε πιο πολύ χρόνο μακριά από το «σπίτι», κάτι που είναι πολύ καλό. Είναι αυτό που ονειρευόμασταν όταν είμασταν νέοι, να ταξιδεύουμε σε όλο τον κόσμο και να παίζουμε τη μουσική μας. Αλλά επίσης χαιρόμαστε όταν γυρνάμε πίσω στη χώρα μας. Τη χρειαζόμαστε την έρημο, όπως ένα ραδιόφωνο χρειάζεται μπαταρίες. Έτσι προσπαθούμε να ζούμε όσο γίνεται περισσότερο στην έρημο. Και θα θέλαμε να έρθουν κι άλλοι άνθρωποι στην έρημο, ώστε να εκτιμήσουν την ομορφιά της και το πόσο ασφαλής είναι. Υπάρχει πολύ προπαγάνδα γύρω απο το θέμα της ερήμου. Έχουμεχρέος να προσφέρουμε μια εναλλακτική ματιά...ότι η έρημός μας είναι η πιο όμορφη έρημος τουκόσμου.
Εκατοντάδες μετανάστες από το Μαλί ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και, ακούγο- ντας το πόσο διάσημοι είστε, σίγουρα τους κάνει να χαμογελάνε, εξάλλου, ζουν σε μια ξένη χώρα, με μια ξένη κουλτούρα και γλώσσα. Θα θέλατε να τους στείλετε ένα μήνυμα προερχόμενο κατευθείαν από σας; Κάτι ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο;
Το μήνημά μου θα ήταν... μείνετε δυνατοί, να έχετε κουράγιο και ποτέ να μην ξεχνάτε ποιοι είστε και από που προέρχεστε. Να είστε πάντα περήφανοι που είστε Αφρικανοί! Το Μαλί είναι μια φτωχή χώρα, αλλά πολύ πλούσια στις ανθρώπινες σχέσεις, ίσως και η πιο πλούσια χώρα στο θέμα αυτό. Έτσι δεν πρέπει ποτέ να αντικαταστήσουμε αυτά τα πλούτη με τα υλικά. Όλοι μας πρέπει να επιβιώσουμε, αλλά εκτός από την επιβίωση, το παν είναι η αγάπη και η φιλία.
Πιστεύετε πως όλες αυτές οι αλλαγές που γίνονται στον κόσμο όπως, η οικονομική κρίση, ο έγχρωμος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, μια πιθανή απερχόμενη ανάπτυξη στην Αφρικανική ήπειρο, πιστεύετε πως όλα αυτά θα δώσουν μια διαφορετικότητα στην Αφρική; Ποια είναι η γνώμη σας; Υπάρχει ελπίδα στον ορίζοντα;
Η εκλογή του Οbama ήταν κάτι εκπληκτικό. Δείχνει πως οτιδήποτε μπορεί να επιτευχθεί, με πίστη και σθένος. Ο Obama δεν είναι θεός σίγουρα, και είναι περιορισμένα αυτά που μπορεί να κάνει. Δεν περιμένουμε να μας φέρει νερό στην έρημο ή να κάνει τους νέους να εκτιμήσουν και να προστατεύσουν τις παραδόσεις τους. Αυτό είναι είναι δικό μας χρέος να το κάνει ο καθένας από μας. Έτσι τελικά, είμαι ευτυχής που ο Οbama έγινε πρόεδρος, αλλά γνωρίζω επίσης πόση δύναμη χρειάζεται ο καθένας μας καθημερινά, αν θέλουμε να έχουμε ελπίδες ότι θα λύσουμε κάποτε τα προβλήματά μας. Για μας, τους Τουαρέγκ, χρειάζεται να βρούμε την ανεξαρτησία μας, όχι τόσο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά σε οικονομικό και πνευματικό επίπεδο. Τον παλιό καιρό, όταν είμασταν όλοι νομάδες, είμασταν αυτάρκεις. Δεν χρειαζόμασταν τίποτε άλλο, παρά βροχή από το Θεό. Τώρα εξαρτόμαστε από άλλους και αυτή είναι η αδυναμία μας. Θα πρέπει να συμβαδίζουμε με τον κόσμο, όχι να εξαρτόμαστε τόσο πολύ απ’αυτόν. Αυτή είναι η λύση. Όσο για τον υπόλοιπο κόσμο δεν μπορώ να ξέρω. Αλλά η αγάπη και η ταπεινότητα θα είναι πάντα απαραίτητα συστατικά αν θέλουμε να επιτύχουμε την ευτυχία. Ίσως η οικονομική κρίση διδάξει τον κόσμο αυτά τα πράγματα.
Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Να συνεχίσουμε να παίζουμε μουσική και να μιλάμε στον κόσμο για τη χώρα μας, για την έρημο, το πόσο όμορφη είναι. Αυτή ήταν πάντα η αποστολή μας και δεν θα την αλλάξουμε. Ηχογραφούμε ένα νέο άλμπουμ έξω στην έρημο τώρα Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Ελπίζουμε ότι θα έχει κυκλοφορήσει ως τον Ιούνιο, και θα παίζουμε στην Ευρώπη ξανά τον επόμενο Οκτώβριο και Νοέμβριο. Θεού θέλοντος φυσικά.
Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι τελευταίο;
Ελάτε στην έρημο, θα σας μείνει αξέχαστη και ποτέ δεν θα το μετανιώσετε.

Twitter
Myspace
Digg
Yahoo
Googlize this
Facebook
Wikio