o Lafti Benjeloun μίλησε αποκλειστικά στο Asante
Όλοι μας καλωσόρισαν. Ο manager της μπάντας μας οδήγησε σε ένα τραπέζι που κάθονταν ήδη ο κιθαρίστας Lafti Benjeloun, με τον οποίο θα συνομιλούσαμε.
Μας χαιρέτησε εγκάρδια και μας είπε ότι μας θυμόταν από το χθεσινό live. Αφού τον ρώτησα αν θα ήθελε να γίνει η συνέντευξη στα αγγλικά και συμφώνησε λέγοντας ότι μιλάει αγγλικά σαν τα ελληνικά (!) του έκανα τις λίγες ερωτήσεις μιας και ο χρόνος μας πίεζε.
- Πώς κατορθώνετε τόσα χρόνια και παραμένετε στην κορυφή της αφρικανικής μουσικής ως ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα;
- Πως το κάνουμε; Μα είμαστε μια οικογένεια! Κι εγώ είμαι ένα μέλος της. Δεν χρειάζεται προσπάθεια Είναι απλό! Κυρίως το κατορθώνουμε γιατί έχουμε αλληλοσεβασμό μεταξύ μας , κι ο ένας ακούει τον άλλον. ¨όταν κάποιος έχει κάτι να πει το μοιράζεται με όλους τους άλλους.
-Ποια τα μελλοντικά σας πλάνα;
-Όπως όλες οι μπάντες απ’ όλο τον κόσμο, έτσι κι εμείς ενώ έχουμε κυκλοφορήσει ένα CD (το “Made in Dakar”) εδώ και δύο χρόνια, ετοιμάζουμε το επόμενο. Όταν γυρίζουμε στην πατρίδα μας το Ντακάρ, δουλεύομε σκληρά γι’ αυτό. Αυτό είναι το πλάνο μας: να παίζουμε ασταμάτητα μουσική!
- Τι συνέβη και ο Barthélemy Attisso δεν είναι μαζί σας γι’ αυτές τις δύο εμφανίσεις σας;
-Δυστυχώς, έχασε την πτήση του. Δεν ζει στην Σενεγάλη μ’ εμάς, ζεί στην πατρίδα του, το Τόγκο. Έχασε την ανταπόκριση της πτήσης που θα τον μετέφερε από το Αμπιτζάν στο Ντακάρ. Και χωρίς τον Attisso η Οrchestra Βaobab παραμένει Οrchestra Βaobab. Ούτως ή άλλως μπορώ να παίξω στην κιθάρα το τι παίζει.
-Ποιους Αφρικανούς μουσικούς εκτιμάτε;
-Πρώτα απ’ όλα τον Manu Dibango, αλλά και όλους τους Αφρικανούς μουσικούς της πατρίδας μου. Είναι πάρα πολλοί αυτοί που εκτιμώ, που μπορεί να μην τους ξέρετε και είναι Σενεγαλέζοι. Είμαι θαυμαστής της μουσικής από την Σενεγάλη. Μα ο Manu Dibango είναι ιδιαίτερος για μένα, είναι σαν πατέρας.
-Θα έρθει στην Ελλάδα ξανά.
-Ναι το είδα! Θα σας αρέσει!
-Εσείς έχετε σκοπό να ξαναρθείτε;
-Γιατί όχι; Άμα μας το ζητήσουν θα ξαναέρθουμε.
- Δηλαδή σας άρεσε η διαμονή σας εδώ;
-Πάντα μας αρέσει όταν βρισκόμαστε στην Ελλάδα. Αγαπούμε ιδιαίτερα τους Έλληνες που είναι ζεστοί άνθρωποι. Υπάρχει μία σύνδεση μεταξύ της Ελλάδας και της Αφρικής.
-Γι’ αυτό και εμείς φτιάξαμε αυτό το περιοδικό και την ιστοσελίδα.
-Asante! Αγαπώ πολύ τα σουαχίλι! Ο μεγάλος αδερφός μου που έμενε στην Τανζανία μου έμαθε κάποια, αλλά δεν τα θυμάμαι τώρα πια!
-Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον χρόνο σας, αλλά και για το καταπληκτικό χθεσινοβραδινό σας live!
-Σας άρεσε;
-Πάρα πολύ! Αν και θα θέλαμε να ακούσουμε και το “Nijaay”!
-A! To “Nijaay”. Θα προσπαθήσουμε να το παίξουμε!
-Γιατί μιλάει αυτό το τραγούδι;
- Είναι η συμβουλή σε μια γυναίκα για το πώς να κάνει ένα επιτυχημένο γάμο.
-Ευχαριστούμε
-Κι εμείς σας ευχαριστούμε.
Δέχτηκε να φωτογραφηθεί «παρόλο που είμαι άσχημος» όπως μας είπε! Ο Αλί είχε ήδη πιάσει ψιλή κουβέντα με τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας, και κυρίως τους τρεις συμπατριώτες του απ’ το Μαλί. Μας προσέφεραν γλυκά και συμφώνησαν να συμμετάσχουν στο σχέδιο μας (όταν ποτέ αυτό υλοποιηθεί) να κάνουμε στην Ελλάδα ένα ανεπανάληπτο φεστιβάλ με τους καλύτερους Αφρικανούς καλλιτέχνες!
Τέλος εξήγησα στον Lafti Benjeloun, ότι το Asante είναι ερασιτεχνικό και το ότι δεν πληρωνόμαστε απ’ αυτό, αλλά στην ουσία κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Μου απάντησε: “Money is not everything. The most important in life is to have peace and make love!”.
Για άλλη μια φορά σταθήκαμε τυχεροί, γνωρίζοντας αυτούς τους σπουδαίους μουσικούς και πάνω απ’ όλα σπουδαίους ανθρώπους!

Twitter
Myspace
Digg
Yahoo
Googlize this
Facebook
Wikio