Clarisse Albrecht

PDF
smaller text tool iconmedium text tool iconlarger text tool icon

το Asante συνομίλησε με μία σπουδαία μουσικό κι ένα σπουδαίο άνθρωπο

Γεννημένη από πατέρα Γάλλο και μητέρα Καμερουνέζα, η Clarisse Albrecht μεγάλωσε σε πολλά και διαφορετικά μέρη του κόσμου. Το μικρόβιο της μουσικής δεν άργησε να εμφανιστεί στην νεαρή Clarisse. Μεγαλώνοντας κι εν μέσω άλλων σπουδών κι ενασχολιών δεν έπαψε ποτέ της να σκέφτεται και να προσδοκά αυτό για το οποίο πίστευε πως είναι προορισμένη. Το Asante συνομίλησε με αυτόν τον καταπληκτικό και γεμάτο αισιοδοξία άνθρωπο:

Ποιες οι δυσκολίες και ποια τα εφόδια που πήρες από το ότι μεγάλωσες σε πολλά μέρη;

Όταν ήμουν παιδί , δεν είχα και μεγάλο θέμα με το να ζω σε διαφορετικά μέρη. Έχω δυο αδερφές και ένα αδερφό και με την προϋπόθεση ότι  ήμασταν όλοι μαζί, ήμουν πάντα πολύ ενθουσιασμένη που φεύγαμε ακόμη και αν το αντίο ήταν σκληρό και αν αναρωτιόσουν αν θα γυρίσεις ποτέ πίσω. Ως ενήλικας, θα έλεγα ότι το δυσκολότερο μέρος είναι να χειριστείς το γεγονός ότι είσαι μακριά από την οικογένεια και τους φίλους σου, η οποία απόσταση με ένα συγκεκριμένο τρόπο είναι θετική διότι σε βοηθά να γίνεις δυνατότερος, σου δίνει απροσδόκητη ελευθερία και ανεξαρτησία. Άλλη μία θετική όψη είναι ότι σου ανοίγει πολύ  το μυαλό σου, σου δίνεται η ευκαιρία να αντιμετωπίσεις την κουλτούρα σου, τον τρόπο που σκέφτεσαι τους άλλους και βελτιώνει έναν άλλο τρόπο ζωής. Σου επιτρέπει να παίρνεις το καλύτερο μέρος των πραγμάτων. Από πάντα ζούσα γνωρίζοντας ότι μπορείς να μετακινείσαι, από την δουλειά σου, από την πόλη σου, την πατρίδα σου, από τον τρόπο ζωής σου. Αυτός ο κόσμος είναι γεμάτος επιλογές.

Πότε ξεκίνησες να θέλεις να ασχοληθείς με την μουσική και ποιες ήταν οι πρώτες σου επιρροές μουσικές και μη;

Από πάντα είχα να κάνω με τη μουσική, τραγουδούσα σε χορωδία, σε ένα συγκρότημα κι έγραφα τραγούδια…Το όνειρό μου ήταν να μπορέσω να ζήσω κάποια στιγμή από την μουσική μου. Όμως συνεχώς ξόδευα τον χρόνο μου προσπαθώντας να τα βγάλω πέρα με άλλους τρόπους. Έως ότου παράτησα ένα σχέδιο που δούλευα σκληρά γι’ αυτό,  μόλις συνειδητοποίησα ότι ήταν χάσιμο χρόνου διότι δεν ήταν αυτό που πραγματικά ήθελα. Από τότε αποφάσισα να αφοσιωθώ στην μουσική. Σχετικά με την πρώτη μου επιρροή, μάλλον είναι ένας συνδυασμός από μουσικούς συνδυασμούς που είχα στο σπίτι μου: Αφρικανική μουσική, Βραζιλιάνικη, Γαλλικά τραγούδια, funk, soul, pop…εξ’ ολοκλήρου υπάρχουν πολλοί μουσικοί αλλά οι μοναδικοί πάντα είναι οι Sade, Marvin Gaye, Bob Marley and Michael Jackson.

Ποια είναι η μεγαλύτερη ευχαρίστηση που σου δίνει η ενασχόλησή σου με την μουσική;

Το να κάνω μουσική είναι τόσο πλήρες, αν και το περισσότερο καιρό, θα πρέπει να αντιμετωπίσω πολλά μπερδεμένα συναισθήματα μαζί. Αλλά με κάνει και νιώθω ελεύθερη, περήφανη και ευγνωμονούσα.

Ποιους μουσικούς ακούς αυτή την εποχή; Ποιοι σε ευχαριστούν στο άκουσμα;

Ανάλογα με την διάθεση. Αυτό που ακούω περισσότερο είναι soul, reggae, funk  και ηλεκτρονική μουσική. Είναι πολλά τα συγκροτήματα τα οποία ευχαριστιέμαι, εκτός από τα top τέσσερα μου (Sade, Marvin Gaye, Bob Marley and Michael Jackson). Αγαπώ τους Morgan  Heritage, Amy Winehouse, Amel Larrieux, Alcione, Jõao  Gilberto... είναι τόσοι πολλοί για να μπορέσω να τους αναφέρω όλους!

Η μουσική σου υποδηλώνει πως δεν ξεχνάς τις Αφρικανικές σου ρίζες. Τι είναι τελικά για εσένα η Αφρική;

Είναι παραπάνω από μια έννοια. Η Αφρική είναι μέρος του εαυτού μου, είναι στο αίμα μου. Είναι μέρος της κουλτούρας μου, οι ρίζες μου και τα παιδικά μου χρόνια. Η Αφρική είναι η μητέρα γη μου, η υπέροχη ήπειρος που ο πατέρας μου ερωτεύτηκε. Πάντα ένιωθα ότι είναι καθήκον μου να ανοίξω τα μυαλά των ανθρώπων για την Αφρική, να τους εξηγήσω ότι δεν είναι μόνο αυτά που βλέπουν και ακούν. Μοιράζω την Αφρικανική μου κουλτούρα.

Έχεις σπουδάσει  Κινηματογράφο στο πανεπιστήμιο της Σορβώνης. Έχεις ασχοληθεί ποτέ με αυτό; (ή θα ήθελες να ασχοληθείς;)

Είναι αστείο που ρωτάς, διότι μόλις γύρισα από το φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών! Η πρώτη μου δουλειά ήταν η συμμετοχή μου στην κυρίως ταινία κινηματογραφικού προγράμματος και ήμουν δεκατεσσάρων χρονών.  Προσφάτως έπαιξα σε δυο τηλεοπτικές ταινίες. Σπούδασα σινεμά κυρίως γιατί ήθελα να είμαι σίγουρη ότι όταν θα είχα εξετάσεις θα τις απολάμβανα. Καθώς πάντοτε ήθελα να κάνω μουσική, δεν είχα σχεδιάσει να δουλέψω πάνω σε αυτό αν και η ζωή με έφερε στο να δουλεύω πάνω σε μουσικά βίντεο κάπου-κάπου, σαν στυλίστρια και διευθύντρια διανομής. Τώρα είμαι αναμειγμένη με μια εταιρεία παραγωγής στην Δομινικανή Δημοκρατία.

Τι σημαίνει για σένα “Saudade”;

Θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος να περιγράψω την προσωπικότητά μου. Είμαι πολύ νοσταλγικός άνθρωπος και Saudade είναι η καλύτερη λέξη για να περιγράψει αυτό το κομμάτι του εαυτού μου. Είναι επίσης και η διάθεση από την οποία παίρνω την μεγαλύτερη έμπνευση μου.

Τι απαντάς στους ανθρώπους που εν έτει 2010 δηλητηριάζουν τον κόσμο με ρατσισμό; 

Δεν είμαι σίγουρη ότι θα ακούσουν εμένα! Αλλά αν μπορούσα, θα τους ρωτούσα γιατί σπαταλάνε τον χρόνο τους «δηλητηριάζοντας»; Δεν χρειάζεται να αγαπάς τους πάντες αλλά «μη αγάπη» δεν σημαίνει απαραίτητα «μίσος». Το μίσος είναι ένα συναίσθημα πολύ βαρύ για την ανθρώπινη καρδιά, δηλητηριάζεις τον εαυτό σου. Ελευθέρωσε την καρδιά σου φίλε μου, προχώρησε, ζήσε την ζωή σου, χαλάρωσε.

Πιστεύεις ότι είναι εφικτή μια παγκόσμια ειρήνη και κοινή συμπόρευση των λαών;

Πάντα πίστευα ότι είναι πολύ αργά για να αλλάξεις αυτόν τον κόσμο, αλλά σε κάθε περίπτωση, ας προσπαθήσουμε, αξίζει. Οπότε ναι, το πιστεύω. Πιστεύω πως κάθε ημέρα μπορείς να προσθέσεις ένα μικρό λιθαράκι γι’ αυτό τον σκοπό. Τα πάντα ξεκινούν με την παρόρμηση ενός μονάχα ανθρώπου. Όλοι μας έχουμε παλμό και ενέργεια. Αυτό τον καλό παλμό που κάποιος σου δίνει το περνάς σε κάποιον άλλο και δεν χρειάζεται να έρθει πίσω στον ίδιο ή σε εσένα αλλά σε κάποιον τρίτο. Έτσι αυτή η θετική ενέργεια ρέει και βήμα- βήμα  μπορούμε να την επεκτείνουμε παγκόσμια. Ακούγεται αγαθό και ουτοπικό αλλά αν πραγματικά το σκέφτεσαι μπορεί να γίνει εύκολα. Υποστηρίζω ένα γεγονός στο οποίο είδα σαν μεταφορά αυτής της θεωρίας. Ονομάζεται:   Swim  Accross The Continents , ένας άνθρωπος, πέντε Ήπειροι και πολλές φωνές. Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχετε: www.swimacrossthecontinents.com

Ποια τα μελλοντικά σου σχέδια, τα όνειρα και οι επιδιώξεις σου;

Θα ήθελα να βγάλω το πρώτο μου άλμπουμ, να διασπείρω θετικό και δυνατό μήνυμα όπως έκανε ο Bob Marley, να πάω σύντομα πίσω στο Καμερούν και στην Μοζαμβίκη, να ανακαλύψω την Μογγολία, ένα sound system στην Τζαμάικα, να εμφανιστώ στην παραλία Κόπα Καμπάνα, να έχω παιδάκια και να τρέχουν στην παραλία.. Είμαι γεμάτη σχέδια, όνειρα και επιθυμίες.

Ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στους αναγνώστες του Asante;

Να είστε θετικές πεταλούδες!

www.clarissealbrecht.com
www.myspace.com/clarissealbrecht
www.facebook.com/clarissealbrecht

What difficulties have you encountered by living in different places and what were the positive aspects of that?

When I was a kid, I never really had big issues about living in different places. I have two sisters and one brother so as long as we were together, I was always very excited even if it was kind of hard to say goodbye wondering if you will ever come back again. As an adult, I would say that the hardest part is to handle being far from family and friends which in a certain way is positive; distance helps to become stronger and gives you an unexpected freedom and independence. Another positive aspect is really that it opens your mind a lot, giving you the opportunity to face your culture, your way of thinking to other ones and improve another way of life. It allows you to take the best part of anything. I always lived knowing that you can move; from your job, your city, your country, your way of life. This world if full of options.

When did you first realize that you wanted to be involved in music and what were your first influences in music and totally?

I was always dealing with music on the side, singing in a choir, in a band, writing songs… My dream was to live from my music, someday.  But I was spending my time trying to make a living another way.  Until I drop a project I was working hard on for a while realizing that it was a waste of time cause this is not where I wanted to go.  From then, I decided to dedicate myself to music. Concerning my first influence, it might be this mix of musical genres  we had home : African music, Brazilian music, French songs,  Funk,  Soul, Pop… Totally, there’s a lot but the ones always remaining are Sade, Marvin Gaye, Bob Marley and Michael Jackson.

What do you find most satisfying when doing music?

Doing music is so fulfilling, even if most of the time, I have to deal with a lot of mixed emotions. But it makes me feel free, proud and grateful.

What kind of music do you listen? Are there any bands whose music you highly enjoy?

Depends on the mood. What I listen to most is Soul, Reggae, Funk and   electronic music. There’s so many bands I highly enjoy, besides my  top  4 (Sade, Marvin Gaye, Bob Marley and Michael Jackson). I love  Morgan  Heritage, Amy Winehouse, Amel Larrieux,  Alcione, Jõao  Gilberto...  There’s too many to mention everyone!

Your music indicates that you don't forget your African roots. What does Africa mean for you?

It’s more than a meaning. Africa is part of me, it’s in my blood. It’s part of my culture, my roots and my childhood. Africa is my Mother’s land, the amazing continent my father fell in love with. I always felt  it was a duty for me to open people’s mind about Africa, tell them  that it’s not only what they see or heard about it. Share this African culture of mine.

You have studied Cinema at the University of Sorbonne. Have you ever worked on that or intend to?

It’s funny you ask, I just got back from Cannes Film Festival! Well, my first job was being an extra on a feature film, I was 14. Lately, I’ve been acting in a couple of TV movies. I’ve  studied  Cinema  more because I wanted to make sure that when I’ll  have to work on an  exam, I will enjoy doing it. As I always  wanted to make  music, I was  not really planning to work in this  business although  life brought me  to work on music-videos, from  time to time, as a  stylist and casting  director. I’m now involved  with a production  company in Dominican  Republic.

What does "Saudade" mean for you?

Saudade could be a way to describe my personality. I’m a very nostalgic person and Saudade is the best word to describe this part of me. It’s also the mood where I get more inspired.

What would you say to those who in the year 2010, poison people with racism?

Well, I’m not sure they will listen to me! But, if I could, I might   ask them why they waste their time “poisoning”? You don’t have to   love everybody but “not loving” doesn’t necessary means “hate”.  Hatred  is a feeling way too heavy for a human heart, you’re  poisoning  yourself : release your heart my friend, move on, live  your life  chillin’.

Do you believe that worldwide peace and a common path for nations is feasible?

I’m always thinking that it might be too late to change this world,   but just I case, let’s try, it’s worth it. So yes, I believe. I   believe that every single day you can add your brick to the wall.   Everything starts with the impulse of just one person. We all have   vibes and energies; this good vibe somebody gives to you, this hand   you give to somebody, don’t have to come back to him or to you but to someone else. And it goes like this, this positive energy flows and step by step, we could spread it worldwide. It sounds naive and   utopian, but if you really think about it, it can be as simple as   that. I’m actually supporting an event that I saw as a metaphor of   this “theory”. It’s called Swim Accross The Continents: One man,  five  continents, many voices.  Everybody’s welcome to join: www.swimacrossthecontinents.com

What are your future plans, dreams and aspirations?

I want to release my debut album, spread a positive and strong message  like Bob Marley did, go back to Cameroon and Mozambique soon, discover  Mongolia, go to a sound system in Jamaïca, perform on Copa Cabana’s  beach, have some kids and watch them running on  the beach… I’m full of  plans, dreams and aspirations.

What message would you send to Asante's readers?

Be a positive butterfly.

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.

www.clarissealbrecht.com
www.myspace.com/clarissealbrecht
www.facebook.com/clarissealbrecht

Comments  

+12 #1 2010-06-30 11:24
merci beaucoup

+11 #2 2010-06-30 12:08
great interview!

+11 #3 2010-06-30 12:09
..and great voice!

+11 #4 2010-06-30 13:38
That's how people should be..full of dreams. Don't let anyone take that from you.

+10 #5 2010-06-30 14:46
ένα μπράβο Apo arm σ'εσένα γιατί έχεις τον τρόπο σου και με τα ερωτήματα που κάνεις παίρνεις τις καλύτερες απαντήσεις.

Και η Clarisse Albrecht ωραία φωνή αλλά ωραίο θετικό τρόπο σκέψης

+10 #6 2010-06-30 18:19
bravo Clarisse!

Add comment

Security code
Refresh