..μιας σύγχρονης Αφρικανής
«Το είδος της ομορφιάς που θέλω είναι εκείνη που είναι πιο δύσκολο να έχεις, αυτής που προέρχεται από μέσα μας, η δύναμη, το κουράγιο και η αξιοπρέπεια» Ruby Dee.
Από μικρή έτρεφα μια κάποια αντιπάθεια για τα μαλλιά μου, όχι την ποσότητα τους που ήταν αρκετή και με έκανε να νιώθω σαν λιοντάρι -κάτι που άρεσε-, αλλά το είδος τους, την υφή τους. Βλέπετε είμαι αφρικανή και τα μαλλιά μου ήταν και είναι πολύ σγουρά, το χτένισμα και η περιποίηση τους για εμένα ήταν και είναι σκέτη ταλαιπωρία, μια συχνά οδυνηρή ταλαιπωρία. Επίσης, μικρή δεν μου πολυάρεσε το δέρμα μου και μερικές φορές ακόμα με ξενίζει. Είναι αρκετά σκούρο και ακόμα και η οικογένεια μου είναι πιο ανοιχτόχρωμη.
Στην αφρικανική κοινότητα ακόμα και αν μερικές φορές δεν το παραδέχονται η εικόνα παίζει σημαντικό ρόλο. Τα μαλλιά και η απόχρωση του δέρματος είναι από τα πρώτα που σχολιάζονται σε μια πρώτη συνάντηση είτε φανερά, είτε σε μια μετέπειτα συζήτηση. Τα περιποιημένα μαλλιά δηλαδή, εκείνα με κάποια αφρικανική κομμωτική τεχνική που συνήθως δεν αφήνει να φανούν τα φυσικά μας μαλλιά και ένα σχετικά ανοιχτόχρωμο δέρμα είναι κατά πολλούς πιο όμορφα.
Στην Αμερική, τον τελευταίο καιρό έχει ανοίξει μια συζήτηση όσον αφορά το πως αντιλαμβάνεται η μαύρη κοινότητα την εμφάνιση της και τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Κάνουμε τα πάντα για να τροποποιήσουμε τα κομμάτια που μας διαφοροποιούν σαν φυλή. Ισιώνουμε τα μαλλιά μας και συχνά, όχι για λόγους πρακτικούς όπως νόμιζα άλλα για να ταυτιστούμε με τα πρότυπα, πρότυπα λευκών ανθρώπων.
Στο εμπόριο κυκλοφορούν κρέμες που βοηθούν στο να «ανοίξεις» το δέρμα. Τα ονομάζουν bleach products και απευθύνονται σε έγχρωμες γυναίκες. Είναι χημικές ουσίες που με συχνή χρήση, σταδιακά «ανοίγουν» το δέρμα.
Σε όλη την Αφρική και στην Αμερική σε περιοχές που ζουν αρκετοί Αφροαμερικανοί πωλούνται και έχουν μεγάλη ζήτηση. Είναι ιδιαίτερα βλαβερές και σε ορισμένες αφρικανικές χώρες έχουν απαγορευτεί, αλλά αν σκεφτεί κανείς πως κάποιες γυναίκες που δεν έχουν τα χρήματα να τις αγοράσουν καταλήγουν να πλένονται ακόμα και με χλωρίνη, ναι με χλωρίνη, τότε οι κρέμες αυτές δεν φαντάζουν και τόσο βλαβερές…
Σε εμένα προσωπικά δεν είναι λίγες οι φορές που μου έχουν προτείνει να χρησιμοποιήσω τις παραπάνω κρέμες. Κάποιες μητέρες τις χρησιμοποιούν και στα παιδία τους, ιδιαίτερα στην Αμερική. Πιστεύουν πως έτσι το παιδί τους θα έχει περισσότερες ευκαιρίες και η αλήθεια είναι πως αυτό τους προβάλλεται. Στη showbiz κυριαρχούν γυναίκες που τείνουν περισσότερο προς το λευκό και χαρακτηρίζονται ως μαύρες για να φανεί πως προβάλλονται και άτομα από άλλες φυλές. Η Rihanna, η Beyonce, η Tyra Banks, η Iman και άλλες είναι ευρέως γνωστές, όμως γυναίκες όπως η Alex Wek αν και έχει κάνει σημαντική καριέρα τη γνωρίζουν πολύ λιγότεροι.
Η όλη συζήτηση αγγίζει και άλλες φυλές πλην των λευκών με άλλα αντίστοιχα προβλήματα. Πρόσφατα έγινε και ένα ντοκιμαντέρ ονόματι «Good Hair» του Chris Rock. Ο τελευταίος είναι ένας κωμικός ηθοποιός και πραγματεύεται ένα ανούσιο θέμα, τις τρίχες, ωστόσο μέσα από αυτές βγάζει τις κοινωνικές ανάγκες, τα ταξικά κόμπλεξ, και πολιτιστικά πρότυπα που κρύβονται, κάτι που για αιώνες αποτελεί χαρακτηριστικό ολόκληρων λαών και εποχών.
Για την αφρικανική κοινότητα αυτή η συζήτηση είναι θέμα ταμπού και πολλοί δεν παραδέχονται καν ότι υφίσταται, για αυτό ολοκληρώνοντας θα παραθέσω και μια έρευνα.
Μια Αφροαμερικανή κοπέλα όντας φοιτήτρια κοινωνιολογίας έκανε έρευνα πάνω στα παραπάνω και θέλησε να δει πόσο βαθύ είναι το πρόβλημα ηλικιακά, από πότε αρχίζουν να υπάρχουν αυτές οι ανησυχίες. Πήρε συνεντεύξεις από συμφοιτητές της, παιδία στην εφηβεία και από παιδία δημοτικού έως και νήπια. Αυτό που σόκαρε ήταν τα αποτελέσματα που βγήκαν από τα νήπια και από τα παιδιά του δημοτικού.
Πήρε λευκά και μαύρα παιδιά και τους έδειξε μια λευκή και μια μαύρη κούκλα. Οι κούκλες ήταν σχετικά ίδιες η διαφοροποίηση ήταν στο χρώμα και στα μαλλιά. Τα παιδιά έπρεπε να δείξουν ποια κούκλα πιστεύουν πως τους μοιάζει και έπειτα να δείξουν ποια θεωρούν την ομορφότερη. Τα λευκά παιδία έδειξαν τη λευκή κούκλα και στις δυο περιπτώσεις. Τα μαύρα παιδία στο ερώτημα με ποια κούκλα μοιάζουν, έδειχναν τη μαύρη, αλλά στο ερώτημα ποιά θεωρούν την ομορφότερη, έδειχναν τη λευκή. Σύμφωνα με έρευνες σε αυτές της ηλικίες τείνουμε να προβάλουμε ως ομορφότερο και καλύτερο αυτό που τείνει να μοιάζει περισσότερο με εμάς, οπότε εδώ τι συμβαίνει;

Twitter
Myspace
Digg
Yahoo
Googlize this
Facebook
Wikio
Comments
RSS feed for comments to this post.