Το Facebook...μας έκαψε!

PDF
smaller text tool iconmedium text tool iconlarger text tool icon

Εν έτη 2010 στο Γυμνάσιο Χρησοπηγής

Σήμερα ξύπνησα στις 7:00 το πρωί. Νυσταγμένη και με μια έντονη αμφιβολία σχετικά με το εάν τελικά, θα πάω να δώσω το τελευταίο μάθημα που μου είχε απομείνει για να ολοκληρώσω την εξεταστική μου, αποφάσισα να ακούσω πρώτα λίγο ραδιόφωνο.

Συντονίστηκα σε έναν από τους αγαπημένους μου ραδιοσταθμούς και αφέθηκα στους ήχους ευχάριστων μελωδιών. Ανάμεσα σε όμορφες μουσικές σχολίαζε μια κοπέλα τις ειδήσεις της ημέρας. Ασφαλιστικό και η μανία συλλογής αποδείξεων είχαν την τιμητική τους. Κάπου εκεί άκουσα και την πιο κωμικοτραγική είδηση της ημέρας.

Μία κοπέλα 14 ετών, απο την περιοχή Χρυσοπηγή Χανίων, απεβλήθη δια παντός από το σχολείο της επειδή έφτιαξε group στο facebook με την επωνυμία “Μισώ την διευθύντρια της Χρυσοπηγής”. Κάποιος από τούς γονείς ανέφερε την ύπαρξη αυτού του group στην εν λόγω διευθύντρια. Έψαξαν, το εντόπισαν, έπειτα κατέγραψαν και το διακομιστή, o οποίος ήταν η παραπάνω κοπέλα. Τη συνέχεια σας την έχω πεί ήδη, η κοπέλα απεβλήθη.

Σε αυτό το σημείο τίθονται πολλά ερωτηματικά. Η κοπέλα έτυχε αυτής της αντιμετώπισης επειδή είχε αυτά τα συναισθήματα; Την απέβαλλαν επειδή προέβαλλε τη στάση της, ως προς τη διευθύντρια της μέσω του facebook; Μήπως το κορίτσι αυτό είχε προβληματική συμπεριφορά και αυτό ξεχείλισε το ποτήρι στα μάτια των καθηγητών της; Πάνω σε ποιά παράβαση σύμφωνα με την εγκύκλιο στηρίχτηκε μια τέτοια κίνηση; Τέλος, αν είναι έτσι, πόσοι άλλοι μαθητές θα πρέπει να έχουν την ίδια μοίρα;

Κατά τη γνώμη μου, έαν αποκλέισουμε την πιθανότητα η κοπέλα να είχε συσσωρευμένο ιστορικό σε εκείνο το σχολείο, η πράξη της αποβολής της είναι τουλάχιστον υπερβολική και άδικη. Αντί να εξεταστούν οι λόγοι που η ίδια και τα υπόλοιπα μέλη του group είχαν τόσο αρνητικά συναισθήματα, θεωρήθηκε πως το πρόβλημα θα λυθεί με την απομάκρυνση της από το σχολείο. Εν ολίγοις, πονάει χέρι, κόβουμε χέρι!

Επιπλέον, η περίπτωση πως είναι μια υπερβολή από τις τόσες που γράφονται στο internet προφανώς δεν εξετάστηκε καθόλου. Εκτός των άλλων, παίζοντας τον συνήγορο του διαβόλου, θεωρώ ότι είναι δικαίωμά της να τρέφει αυτά τα συναισθήματα από τη στιγμή που δεν βλάπτει κάποιον με συγκεκριμένες ενέργειες. Αν δεν κάνω λάθος δεν απεβλήθη για τα ενδεχομένως αρνητικά σχόλια που μπορεί να υπήρχαν στο προφίλ αυτό, ούτε επειδή υπήρχαν σχόλια που ίσως προέτρεπαν σε επιθετικές πράξεις σε βάρος της διευθύντριας. Το πρόβλημα ήταν, ή τουλάχιστον έτσι προβλήθηκε, το γεγονός ότι δημιούργησε αυτό το προφίλ.

Λέγεται πως έχουν υπάρξει παρόμοια περιστατικά και σε άλλα σχολεία της περιοχής, με τη διαφορά πως επηβλήθηκαν αποβολές ημερών...

Η κοπέλα αν και ζήτησε συγγνώμη δεν συγκίνησε το σύλλογο διδασκόντων, οι οποίοι αν είχαν κάλυτερη σχέση με τους Η/Υ και το διαδίκτυο, ίσως να μην έκριναν τόσο αυστηρά και απόλυτα. Η κίνηση τους αυτή, σχεδόν θυμίζει πράξεις καθηγητών στη περίοδο της χούντας, με δικτάτορα αυτή τη φορά το σύλλογο διδασκόντων των αντίστοιχων σχολείων και το λέω αυτό χωρίς να θέλω να γίνω βαρύγδουπη και υπερβολική.

Πάντως, αυτό που μπορεί να πεί κάποιος με σιγουριά, είναι πως υπάρχει ενα τεράστιο νομικό κενό στο κομμάτι της χρήσης του internet και των επιπώσεων που έχουν οι εκάστοτε ενέργειες μέσα σε αυτό. Επίσης, πρέπει να εξεταστεί κάποια στιγμή το κομμάτι της λογοκρισίας στο διαδίκτυο ως προς το που σταματάει το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου..

Παρόλα αυτά,  παράλληλα με τους παραπάνω συλλογισμούς ετοιμάστηκα και κατευθύνθηκα προς τη σχολή μου, όπου και τελικά έδωσα το τελευταίο μάθημα που είχε απομείνει για να ολοκληρώσω την εξεταστική μου!

Add comment

Security code
Refresh